staying up all night - gore gore girls


Har ni sett Doctors på TV4? I alla fall. Det är ett amerikanskt program där en panel bestående av fyra läkare diskuterar sjukdom och hälsa. I veckan kom ämnet manlig omskärelse upp. För de flesta är det ett helt okontroversiellt ämne, man utgår från att det är ett enkelt, ofarligt ingrepp som saknar större konsekvenser för den som utsätts för det. Därmed blir det ett rimligt ben att slänga till religiösa grupper - för vilka omskärelsen ges en mycket större betydelse.

I panelen var det förstås en kvinna som allra hårdast ville slå ett slag för den omskurna penisen. Det var mer hygiensikt så - som om god hygien inte kunde uppnås genom att duscha och tvätta sig regelbundet. Det finns också studier som visar på lägre risk för cervixcancer hos kvinnor som har sex med omskurna män. En annan risksänkare är annars kondom. (Även om varken manlig omskärelse eller kondom helt tar bort risken). Vore det klarlagt att den manliga omskärelsen minskade förekomsten av olika sjukdomar så drastiskt, så skulle den antagligen också vara allmänt utbredd, precis som vaccinering. Hygienargumentet faller med tvål och vatten och sunt förnuft.

Sedan tas de estetiska aspekterna upp. Det är helt godtyckligt och föremål för subjektiv smak, och var man är situerad kulturellt och socialt. Ett kvinnligt könsorgan kan ju också vara mer estetiskt tilltalande om det är omskuret - och det finns ju grader av kvinnlig omskärelse. All kvinnlig omskärelse är inte den vidriga stympning som Aftonbladet rapporterar skräckhistorier om. Ska vi låta skönhet vara den styrande principen för hur vi väljer att kirurgiskt ingripa i barns kroppar - så länge det inte medför någon större hälsofara?

Kvinnor i västerlandet låter operera bland annat blygdläpparna för att få det utseende de helst önskar. Skillnaden är att de här kvinnorna är myndiga när de beslutar sig för operation. Varför kan vi inte förse manlig omskärelse med en 18-årsgräns? Det menar jag är det starkaste argumentet mot manlig omskärelse på barn - samtycke saknas. Barnen är i sina föräldrars våld.

Men alltså. Det var en kvinna som blev helt galet arg över att tanken på att inte omskära gossebarn förekom. Jag har lust att strypa henne. Kvinnlig omskärelse har också getts medicinsk motivering, för övrigt.


Kommentarer

Kommentera!

Ditt namn:
Kom ihåg

Din mail:

URL:

Kommentar:

Trackback