rock lobster - the b52s


Jag har börjat med tandtråd igen, eftersom jag ville kunna vara ärlig om tandläkaren frågade om det och jag sa "ja". Jag är en tandtrådsperiodare. Efter ett tag brukar jag nämligen börja oroa mig för att mina pekfingertoppar ska trilla av. Det är en äcklig sak med mitt jobb. Nyfödda bebisar har ibland något extra finger och då knyter man tråd hårt runt roten på fingret. Efter ett par dagar trillar fingret av. Precis det tänker jag på när jag virar tandtråd runt pekfingertopparna. Men man måste ju offra lite. Min mamma har sagt att tänderna är det viktigaste man har. Det kändes fint när hon sa det till sitt eget kött och blod.

Ikväll ska vi förresten åka hem till mamma och pappa och träffa min moster som är på besök. Sedan ska vi åka hem till Emily och Chavah, de har nämligen flyttat till en ny lägenhet som jag ännu inte sett. Jag kommer att dricka vin. Jag kommer att ångra mig imorgon när jag ska läsa Weber. Jag har lärt mig det om honom nu. Det är inte svårt att läsa Weber, han är inte särskilt komplicerad. Men han skriver väldigt tungt och träigt, det är omständigt, han kommer in på sidospår, det är översatt från tyska, o.s.v. Därför måste man ändå tänka att det kommer ta mer tid än man tror. Men Gadamer tidigare i veckan var bara frustrerande. Att en text som handlar om förståelse kan vara så tvetydig och svårförstådd - fanns det någon dold avsikt med det eller? Det hela ledde till att jag började tänka mig att han hette Gargamel istället för Gadamer.

Nej, nu ska jag gå på en promenad, sedan ska jag kanske försöka klippa min lugg.


barracuda - heart


Nu har jag skrattat tills jag grinade och fick andnöd.


time is on my side - irma thomas


Jag tänkte att jag måste skriva något om Anna Odell, konststudenten som fejkade en psykos. Men hur mycket jag än försöker kan jag inte komma på någonting att säga om det. Jag tror att jag i grund och botten tycker att hennes tilltag är ointressant, eftersom jag precis grävt ner mig i den psykiatrikritik som fanns under 70-talet i Sverige. I mitt läge blir det bara ett "jaha". Och innerst inne tänker jag "låt det döda ligga". Däremot vet vi ju inte vad Odells poäng egentligen var, eftersom hon varit ganska förtegen kring det. I alla fall kommer här en text som jag skrev för kursens räkning, som tar upp den här kritiken mot psykiatrin, som jag får en deja vu av när jag hör om Odell och debatten efter hennes aktion.

Denna text kommer att behandla journalskrivandet inom bland annat psykiatrin, med fokus på språket. Studieobjektet är en intervju med psykologen och läraren Sonny Tärnblom i Pockettidningen R, nummer 6, 1973. Pockettidningen R var ett samarbete mellan Riksförbundet för social och mental hälsa, (tidigare Riksförbundet för mental hälsa), Riksförbundet för kriminalvårdens humanisering, Riksförbundet för hjälp åt läkemedelsmissbrukare och Riksförbundet för miljöterapi. Gemensamt för dessa organisationer var att de representerade brukarnas intressen. Temat för det nummer av Pockettidningen R som jag har använt är ”maktspråk – om språket som medel för förtryck”. Numret inleds med en presentation av temat, där man ges brottstycken av redaktionens diskussioner om språket som maktmedel. Där framkommer olika idéer om hur språket är förbundet med samhällsgrupper, där de privilegierade grupperna ofta förekommer som tjänstemän, och de utsatta grupperna som dessa tjänstemäns klienter. Hur fungerar kommunikationen mellan dessa om de talar olika språk, så att säga? Vems språk blir norm, vem måste anpassa sig? I journalerna är det ju en förment neutral skribent vi möts av. Att samtalen som redovisas i själva verkat går att betrakta som en tvåvägskommunikation, där skribenten är en deltagare, göms i det för journalerna konventionella språkbruket. Intervjun med Tärnblom tar upp journalskrivandet i allmänhet.

För att få en jämförelsepunkt till intervjun med Tärnblom kommer jag att använda Erik Fredins diskussion om det terapeutiska samhället, från antologin Läkaren och samhället. Detta eftersom Fredins resonemang för tankarna till temat för Pockettidningen R:s tredje nummer 1973, alltså språket som ett maktmedel. Han menar att psykiatrin lånar begrepp och föreställningar från den allmänna kroppssjukvården, som är förknippad med en viss status. Den utgör ett mål för psykiatrin att nå upp till. Samtidigt ifrågasätter Fredin om de psykiska sjukdomarna verkligen är sjukdomar, kanske bör de snarare ses som konsekvenserna av ”den sjukes” omgivning. Psykiatrin är alltså ingen vanlig naturvetenskap, men den förklär sig i dess dräkt, vilket ger makt och döljer de politiska och sociala aspekterna av ”sjukdomen”. ”Den sjuke” är i stort sett maktlös inför psykiatrin, och i språket manifesteras denna maktasymmetri.

Fredin tar i sitt bidrag till Läkaren och samhället upp det psykiatriska språket som en fjärmande faktor mellan psykiatriker och patient. Samma problem ser Tärnblom för journalskrivandet:

Om man som lärare eller skolpsykolog ska skriva en journal så kan man naturligtvis använda hela den psykologiska begreppsapparat som finns. ”Aggressionshämning”, ”affektlabil”, ”distanslös” osv. Men då har man fjärmat sig från eleven. Det vore bättre och ärligare att skriva: ”Jag tycker inte om att Lasse svär och gormar så fort det är något. Jag orkar inte med det och jag tror att Lasse inte mår så bra när jag går på honom om det här."

Journalspråket leder alltså i värsta fall till att samtalsparterna fjärmar sig från varandra, istället för att bidra till en ökad förståelse för varandra. Fredin talar om hur patienten, som objektet för journalen, blir ett ”offer för ett språk och en begreppsvärld som alienerar ett du och ett jag”. Med termer som ”aggressionshämning” och ”affektlabil” kan journalskrivaren distansera sig från sitt ”objekt”, men dessa ord fungerar också för att permanenta ett tillstånd. Journalen blir ju en informationskälla för nya instanser, som måste förlita sig på att informationen i den stämmer. Problemet är att avgöra om ett uttalande är representativt för personens åsikter i alla lägen, eller om det högst tillfälligt uttalats i affekt.

… Men så här ruskiga kan konsekvenserna bli när man klipper ur bitar ur en individs liv och lägger dem bredvid varandra och ger dem samma dignitet. Lägger man dem som ett band efter varandra, då kan man öka förståelsen.

Tärnblom menar också att informationen måste följa en sekvens för att bli begriplig. Om vi matas med fakta, utan att förstå deras inbördes relation eller förstå vilka förutsättningar som låg bakom olika händelser, blir informationen öppen för många olika tolkningar. Journalerna måste redogöra för processerna, inte bara räkna upp fakta. Men det innebär också att journalskrivaren måste vara bekant med den problematik som det handlar om. I intervjun med Tärnblom frågar reportern:

Om vi tar den unge juristnotarien med erfarenheter från den högsta socialgruppen, som ska skriva om en person från socialgrupp fyra, i t.ex. en personundersökning – kan dom kommunicera med varandra?

Om språkbruken skiljer sig mellan grupperna, finns det också risk för missförstånd. Så vem är egentligen bäst lämpad att förstå sig på ”de utsatta”? Med Fredins synsätt på de psykiska sjukdomarna, som konsekvenser av faktorer som omgivning, relationer och erfarenheter, är kanske den tjänstemannen från de högre samhällsklasserna inte alls lämplig som expert. Frågan om vem som är bäst lämpad att möta människor med psykiska problem ställer psykiatrikern och andra experters roll på sin spets, och frågan ställdes från flera håll vid tiden för Läkaren och samhällets utgivning 1969. Tärnblom tar också upp frågan om vem som adresseras i journalerna. Vem ska läsa, vem behöver förstå? Journalernas språkbruk talar över huvudet på klienten, ibland med ord och termer som denne inte är insatt i. Genom att skriva på ett vardagsspråk och genom att trycka på att det är en kommunikation som journalförs, skapas ett fruktbart läge att arbeta vidare från.

… Men i det läget lämnar man ifrån sig makt som journalskrivare. Man presenterar sig själv: ”Så här är jag och så här är du.” Och det förutsätter en slags förståelse, att våga skriva om det svåra man har ihop.

Fredin talar också om maktfördelningen, i ett terapeutiskt samhälle mer specifikt. Han kopplar den till ett demokratiskt ideal. I det terapeutiska samhället ska makten spridas ut, lika för alla, och experternas allsmäktighet därmed försvinna. I förlängningen ska detta göra behandlingen mer effektiv, genom att patienten blir ett delaktigt subjekt. Både Tärnblom och Fredin ser alltså maktfördelningen som någonting som i grunden främjar behandling, även om Tärnblom i intervjun bara uttalat sig om maktfördelning i själva kommunikationen. Men de delar idén om att delaktighet och nedbrytandet av maktasymmetrier är önskvärda, inte bara i sig själva, utan för att de medför positiva konsekvenser för behandlingsverksamheten. Risken med att övergå till ett vardagsspråk i journalskrivandet blir ett tummande på objektiviteten. Men vilken objektivitet är det egentligen man gör avkall på?

Tidigare har man väl haft väldiga krav på objektivitet vid journalskrivandet. Fasta testrapporter, fasta etiketter. Men det är nog en illusion att man kan vara objektiv på det sättet. Journalskrivaren har ju silat den andra individen genom sin verklighet.

Journalskrivandet var i själva verket aldrig objektivt, enligt Tärnblom, den färgades alltid av personen som skrev, dennes föreställningar om världen, dennes erfarenheter och värderingar. Denna kritik kopplar jag till kritiken mot psykiatrin som vetenskap, och kritiken mot det positivistiska vetenskapsidealet i stort, som psykiatridebatterna kring 1970 tog upp. Om journalskrivandet inte är objektivt, utan färgas av värderingar, då är det också politiskt. Anklagelserna mot psykiatrin för att vara politisk går hand i hand med en ökad politisering i debatten. Fredins föreställningar om det terapeutiska samhället och psykiatrins roll i samhället i stort gränsar närmast till den politiska teorin. Terapi och demokrati hänger ihop. För Fredin är det terapeutiska samhället en slags mikroarena för demokrati, som idealt kunde avslöja någonting om ”demokratins sanna väsen” för den förment demokratiska världen utanför institutionen. Att bryta ner den vertikala maktaxeln på anstalten hade behandlingsfördelar, samtidigt som man kan ana att samma process i makroperspektiv, i det stora samhället, skulle kunna leda till en utbredd psykisk hälsa enligt Fredins resonemang.

Källor:
Pockettidningen R, nr 6, 1973
Anna Olsson - Myt och Manipulation, 2008


gone gone gone (done moved on) - robert plant & allison krauss


Det är fredag, alltså På spåret. Det är min fredagsrutin. Förutom det har vi städat hela lägenheten, sådär noggrannt, så att varje metallhandtag på skåpsluckorna glänser. Jag har suttit på knä i badrummet och skrubbat golvet tills fingrarna var skrynkliga.

Fredag alltså. Den där dagen som brukade innebära fylla och att man vaknade med ångest och betongkeps på lördagen. Eller har jag bara drömt det där? Någon gång var det ju så, men det känns helt avlägset och obehagligt, som att jag förträngt det och omöjligen kan minnas hur det verkligen var. Jag tror att jag har det bättre nu. Jag var aldrig något bra på att festa, jag är av naturen bitter och svår att älska.

Men jag hatar att jag är nöjd med att ha ett tv-program jag gillar på fredagar, så att jag är nöjd med att inte gå utanför dörren på hela kvällen. Ett tv-program som mina föräldrar också kollar på. Det enda plåstret på såren är att jag är förbannat bra på På Spåret. Så bra att jag återigen hade utklassat. Sätta "Rousseaus födelsestad" som ledtråd på en tiopoängare, det är nästan som gjort för mig. Eller det är ju för enkelt. Eller? Jag läser ju idéhistoria, så jag har inget perspektiv längre. Ska man kunna det, eller kan jag det bara för att jag gör det jag gör?

Det spelar ingen roll. Jag var bra. Så till av naturen bitter och svår att älska lägger vi till skitsmart. Så kan vi skylla andras problem med mig på att jag skapar komplex hos dem.


I hate people - anti-nowhere league


Henrik gjorde riktig lasagne till middag åt mig. ♥
Med riktig menar jag med bechamelsås istället för keso/pesto-röra som vi brukar göra lasagne med. Det går nämligen lite snabbare då. Och det är förresten också ganska gott, men alltså det här var något annat, det var himmelskt. Typ en matorgasm.

Pricken över i:et var att det fantastiska programmet Semestersvenskar gick på fyran, det är det nya Färjan. Jag sitter och gapar, helt hänförd åt vissa inslag i det programmet. Ibland måste jag kasta mig på fjärrkontrollen och byta kanal fort, för att någonting så pinsamt, att jag faktiskt inte skulle kunna genomleva en visning av det, obönhörligen varit på intåg.

Man vill liksom att de här människorna inte ska få komma tillbaka in i Sverige igen. Först tyckte jag att turisterna som bara "man vill ju ha svensk mat när man är utomlands" var de värsta. Men Semestersvenskar är så rikt på nyanser av vidrighet, att man omöjligen kan rangordna dem.

T.ex. har vi två gamla gubbar och tillika rockrävar som glider runt i stan med vidbränt gäddhäng och för små, turkosa shorts, som verkar leva på att hålla vid liv en myt om att de själva är kända. Ja, visst kan man låta "känd" vara relativt, men ärligt talat så måste vi dra gränsen någonstans. Idag fick vi också träffa på den oansvariga mamman som låter sin femtonåriga son tatuera sig. I Thailand. På TV. Då har man verkligen gjort sig själv till ett enkelt byte för allehanda moralister. Och så hade reseledarna fest. Det kändes som att reseledarna var "framåt och positiva" typer från Örkelljunga som tror att de "lever livet" - d.v.s. de jobbar med att vakta barn i Bamseklubben, i en prostitutionshärjad asiatisk svetthåla, och på nätterna går de ut och shottar Baileys tillsammans med andra skandinaviska reseledare. Living the dream. Ändå kände man medlidande med dem. Både på grund av deras bristande självinsikt och deras makabra arbetsuppgifter.

Min personliga favorit var ändå när man fick se vad som skulle hända i nästa avsnitt. En saklig mansröst berättar något i stil med ...
Och Mikaela drabbas av semesterresenärens värsta mardröm. Man får se en kvinna på en marknad, som äter något ur en misstänkt smutsig, stor behållare som en man verkar gräva i, eller basa över. Nästa klipp håller hon sig för magen, ser olycklig ut och säger typ: det är inte bara ur ett hål, utan ur alla hål.

Nästan så jag själv vill kräkas lite av upphetsning.


metaphysical - handsome boy modeling school


Imorgon ska jag gå till tandläkaren för första gången på flera år. Jag är skitnervös. Jag minns nästan inte hur man gör. Det som är bra med att allting numera kostar pengar är att de antagligen kommer fråga först, behandla sen. Inte som skräckupplevelserna när jag var liten, där jag blev föremål för plötsliga bedövningssprutor och annat. Men lite kinkigt att först betala en grundavgift för undersökningen, sen betala för eventuell röntgen och allt annat som tillkommer.

Just det, jag har aldrig haft några hål. Så jag vet inte ens hur ont det gör om något måste åtgärdas. Kan man kräva att bli nedsövd? Jag vill inte vara vid medvetande om någonting ska dras eller borras.


automatic teller - new bomb turks


När jag
skrev att Jakob Hellmanlåten var överspelad och därmed gick att uppskatta, hade jag ännu inte läst Gadamer.

I själva verket kommer det an på att inse att tidsavståndet är en positiv och produktiv möjlighet till förståelse. Det fylls ut av härstamningens och traditionens kontinuitet, i vars ljus allt traderat uppenbarar sig för oss. Här är det inte för litet att tala om skeendets äkta produktivitet. Envar känner till vårt omdömes egenartade vanmakt där tidsavståndet inte anförtrott oss säkra måttstockar. Sålunda är omdömena om samtida konst osäkra på gränsen till förtvivlan för det vetenskapliga medvetenadet. Uppenbarligen närmar vi oss sådana skapelser med okontrollerbara för-omdömen som kan förläna dem en överresonans som inte är konform med deras sanna innehåll och deras sanna betydelse. Först avdöendet av alla sådana aktuella relationer gör att deras egen gestalt blir synlig och därmed möjliggör förståelsen av vad som är sagt i dem, en förståelse som kan göra bindande anspråk på allmängiltighet.


Hans Georg Gadamer ur Om förståelsens cirkel


big eight - judge dread


På tisdagar klockan 22.00 är det meningen att man ska skrika ut sin tentaångest i området där jag bor. Det är någon slags tradition. I normala fall är det högljutt och vedervärdigt, jag har flera gånger fått lust att leta reda på de som skriker och plocka dem en efter en.

Men idag tror jag att det bara var en stackare som skrek. Ett osäkert, falskt och sprucket skri som inte fick något gensvar.


mandatory suicide - slayer


Vi kör Aftonbladet Wendela igen.
En artikel intresserade mig särskilt. Några killar startar en sida där man kan gå in och donera pengar för att några utvalda tjejer ska få skönhetsoperera sig. Tjejerna ska även vika ut sig och gå på någon slags vinnardejt med någon av de som donerat pengar. Sidans slogan är "a celebration of the female body". Vilket är jättekul, eftersom hela konceptet går ut på att normala kvinnokroppar är för fula och måste opereras om, plastas till, för att duga. Slutprodukten är en kropp som jag inte sett på en enda riktig, levande kvinna, (trots åratal i omklädningsrum), bara på retuscherade bilder i livsstilstidningar.

Jag och Henrik pratade om det för ett tag sedan. Vem är det som föredrar de här helrakade plasttjejerna? När jag var femton led jag av uppfattningen att alla killar ville ha en plastikopererad miss universum. Jag trodde att det skulle vara omöjligt att tända sexuellt på mig, för jag var ju helt normal. Jag hade ingen glänsande solariebrun kropp och inga åtta-kilos-tuttar som guppade i någon otrendig minibaddräkt. Lägg märke till att jag inte menar att man kanske föredrar stora bröst eller photoshoppad hud, utan att förmågan att kunna tända sexuellt på någonting avvikande var stympad.

Tio år senare kan jag själv inte tända sexuellt på någon som har ett så svagt psyke, att han behöver litervis av vax, solarier, plastikkirurger och bildredigeringsprogram för att få upp kuken. Det känns direkt omanligt att vara så ... prinsessan på ärten.

Jag tror att det som verkligen behövs är en sida på internet, där utvalda män kan få gå i terapi mot sina divalater och tillkortakommanden på det sexuella planet. På sidan kan man donera pengar för att betala för den här terapin. Sedan ska deras succéberättelser publiceras, och några av de som donerat pengar ska få träffa männen i verkligheten och få höra hur de återfick sin sexlust och sin drift att sätta på. Sidans slogan ska vara "a celebration of the male psyche".


she said - the cramps


Ibland, när jag känner mig som världens sämsta människa, går jag in på
Aftonbladet Wendela. Då känns allting genast mycket bättre.

"Väntade sju barn - fick åttlingar"
Snyftigt men med ett lyckligt slut, tippar jag. Oj, vilket trauma. Inte anade vi, efter tretusen hormonbehandlingar, att vi skulle kunna få åtta ungar. Typ åtta ungar på max ett halvt kilo var som måste leva i kuvös minst ett år.

"Nu börjar oxens år – en chans till nystart   Mia Törnblom: Punkta upp hur du vill att livet ska vara."

Oj oj, är det oxens år, det var värst. Jag vill att livet ska vara helt fritt från profiler som Mia Törnblom, som är så jävla lyckliga, som har pojkiga frisyrer och klär i limegrönt och ler hysteriskt och har rest sig upp ur en knarkmisär.

"Snart kan du spreja dig kär"
Min personliga favorit.

”Jag råkade skicka hatmejl till chefen”
Börjar tröttna på de här människorna som misslyckas så jävligt med att skicka mail, vara medlem på facebook utan att chefen får syn på festbilderna man är taggad på, med mera. Kan de inte bara sluta använda internet.

"Läsare: 'Han snodde mina schlagerskivor'"
Men han lämnade det tunga artilleriet kvar? Vilken trevlig man.

Dessutom får vi i många fall läsa Malin Wollins kommentarer till artiklarna. Och vem har inte undrat, hur ställer sig Malin Wollin till frågan om det är föräldrarna eller skolans ansvar att betala för ungarnas matsäck? De kunde lika gärna ha hittat på en karaktär, rita en lite lustig bylinebild. Typ flerbarnsmorsa med bröstmjölksfläckar på tröjan, rejäl och lite konservativ, tycker till i meningslösa frågor. Där har vi fångat essensen. Jag tycker att nudlar är ganska gott, sluta klaga alla studenter! Ungarna får äta det som bjuds. Man är väl inte den som är den. Nu packar jag ner gubben å ungarna i bilen, dags för lite egentid! Det ligger godispapper i hela bilen. Vad är det för fel på en vanlig tjock-TV?

thinking about you - radiohead


Alla rövarhistorier man hört om folks gympalärare, slöjdlärare, bildlärare och hemkunskapslärare. De får mig att undra vad det är med de här lärarkategorierna som inte stämmer? Ska man kanske börja reagera när någon vill bli gympalärare? Vad har de för dunkla avsikter? En total psykologisk utvärdering innan man får komma i närheten av riktiga elever. Eller så är de här skolämnena som upplagda för att främja elevernas vilda fantasi.

Min första träslöjdslärare hade nog ingenting särskilt för sig. Det enda var att han hade ett mantra som löd "det ska va som att såga i smör", vilket var känslan man skulle få när man sågade, uppnåddes aldrig av mig.
Min andra träslöjdslärare hade många rykten om sig. Bland annat skulle han ha byggt en tunnel från virkessalen in till tjejernas omklädningsrum på gymnastiken. Be aldrig om hjälp, ha mycket kläder på dig, tappar du något på golvet, böj dig inte ner för att ta upp det - var de stående råden inför träslöjdslektionerna. I ärlighetens namn verkade han vara en helt normal människa utan underliga böjelser. Än idag undrar jag om det låg någon som helst sanning i ryktena.

Syslöjdslärarna kom jag helt enkelt inte överrens med, fast jag försökte. Den första berömde jag för hennes fina silverhår. Jag frågade om guldfärgen var slut. Det föll inte i god jord. Men jag var kanske elva år, och sällsynt naiv, jag menade verkligen ingenting illa, jag var övertygad om att hennes gråa hår var silverfärgat. Den andra syslöjdsläraren kunde säkert diagnostiseras för något. Vid ett tillfälle hade jag bett om att få gå på toa, och när jag kom tillbaka satt hon helt iskall vid katedern, bad alla sluta upp med vad de höll på med, och när det var helt tyst förkunnade hon att hon ringt polisen och anmält mig försvunnen. Jag hade varit borta i ungefär tre minuter.

Hemkunskapsläraren minns jag knappt. Men jag har för mig att hon var ganska gråtmild, lätt tog illa upp - och det ska man ju verkligen inte göra när det kommer till högstadieelever.

Jympalärarna byttes ut i parti och minut. (Det där rimmade). Första gympaläraren var en direkt överviktig skånska, som alltid ville demonstrera kullerbyttor - men förstod aldrig varför klassen började skratta under tiden. Hon kallade mig för "lilla dockan" och lät mig sitta på hennes kontor när jag hade huvudvärk. En gång protesterade jag och Emily mot höjden på de romerska ringarna, eftersom vi redan då var nästintill dvärgväxta. En annan gång sprang en kille in i mig och min ena tå gick ur led, jag fick faktiskt åka till sjukhus och fixa till det. En jävla tå.

Och bildlärare. Det skulle jag själv kunna tänka mig att bli. "Rita ett självporträtt" säger man i början på lektionen, sen smyger man iväg och fikar. Ibland kan man köpa lite frukt och lägga upp i en skål, då är det dags för stilleben. Vad gör man mer? Avstyr bråk, beställer hem material, sätter några betyg - helt godtyckligt i de flesta fall. Alla som försökt rita något får godkänt. Hur blir man bildlärare? Måste bli bildlärare.

Hade ni själv några underliga lärare?

vara vänner - jakob hellman


Jag somnade efter lunchen. Vaknade upp med kuddskrynkligt ansikte och skavande kläder, och var jättegrinig. Tre-årings-humör. Sedan spelade jag lite tv-spel och det blev bättre. Lax till middag och det blev ännu bättre. Enda problemet nu är att jag inte är trött. Vilket inte ens är ett problem, för jag har en del läsning att göra.

Jag och Henrik fascinerades just över att diskussionerna på whoa verkligen inte utvecklats sedan man själv var en liten skitunge som fick ut något av att diskutera saker som "nynazism" och "utilitarism". Apropå det, idag på biblioteket, i kopieringsrummet, råkade jag ut för de där pretantiösa filosofistudenterna man blev varnad för innan man började läsa på universitetet. Bara det att man numera genomskådar dem på en gång. En av dem pratade högt om att han var utilitarist, för att uppnå den största möjliga lyckan, det var hans drivkraft. Jävla 1800-talsmänniskor.

Låten. Måste få en kommentar. Det är så underligt, jag hatade verkligen den här låten. För bara några år sedan rös jag av den. Men nu, när allting runt omkring den är helt överspelat, när den är gammal och inaktuell, så upptäcker jag att den faktiskt inte är så jävla dålig. Just nu har jag till och med fastnat på den. Jag vill ha hans kläder i videon, som myskläder. Gå till ICA i dem.




he hit me - hole


Det bästa med idéhistoria är verkligen att man kan svänga sig med så jävla många filosofer och vetenskapsmän efter grundkursen. Man kan typ rabbla kyrkofäder och mystiska grenar av kristendomen, as well as förstå sig på Spinoza och Wittgenstein.

Idag blir det dags att fördjupa sig på ytterligare en tysk filosof - Gadamer. Lucky me!


karma police - radiohead


Jag har tagit en seg sovmorgon. Men jag vaknade ändå ganska tidigt, så nu finkammar jag internetz i godan ro. Är inne på tandvårdssidor. Läser någon kurslitteratur på tandläkarlinjen om tandlossning. Är en kombination av tristess och uppriktig oro som leder mig dit. Jag borde portförbjudas på 1) hälso och sjukdomsrelaterade sidor och 2) andra utbildningars kurslitteratur som ligger uppe på nätet.

Snart, och det känns som om det är en evighet kvar, ska jag gå över till Lantis, universitetets lunchrestaurang, och möta upp Henrik. Efter att ha ätit blir det läsning i förbokat grupprum resten av arbetsdagen.

Igår återupptäckte jag Karma police, verkligen många år sedan jag lyssnade på den, kanske i tvåan på gymnasiet? Det var Timo Räisänens version av Creep från På Spåret som fick in mig på Radiohead-området.


vampires don't cry - the coffinshakers


Dagens mattema blev vitlök. Rostbiff till mig, marinerade quornbitar till Henrik, ugnsrostade grönsaker (med lite vitlök), klyftpotatis, tzatziki, halloumi, grönsallad och vitlöksbröd.

Hur mycket matlagning som helst, men det är faktiskt ganska roligt när man sätter på en bra spellista på ipoden. Nu fattas bara ett glas vin.

Imorgon ska jag först ha lite sovmorgon, sedan sitta i mitt kära grupprum på biblioteket och läsa om
hermeneutik, till första seminariet på teorikursen.


barbed wire love - stiff little fingers


Jag ägde På spåret. Tog skiten på 10 poängs-nivåerna, inga problem. Synd att man inte är känd, så hade man kunnat vara där och utklassa lite.

Jag får lite hybris av det. Är på sätt och vis ganska bildad. Nej, nu är jag sådär ödmjuk igen. Jag är faktiskt riktigt allmänbildad. Jag fattar ibland inte själv vart vissa kunskaper kommer ifrån. Vart fan har jag lärt mig det här? Det måste vara någon typ av inaktiv inlärning, det lägger sig i ryggmärgen och aktiveras vid stimuli.

Sen störde jag mig som fan på Siv Malmqvist. Hon höll verkligen på att sabba för sig själv vid varenda fråga. Sitter och himlar med ögonen åt de rätta svaren, påstår att hon är helt säker på att Vättern är Sveriges djupaste sjö, vilken skola gick hon i? Hon borde retroaktivt flunka grundskolan.


lee remick - the go-betweens


Get misstänks för väpnat rån i Nigeria, skriver Expressen om. Geten misstänks för att egentligen vara en förvandlad trollkarl, som nu fångats in av ett medborgargarde.

Jag vet inte alls hur man ska förhålla sig till det här. En del av mig blir upprymd av det söta och naiva i att ett gäng människor sätter efter den brottsliga geten och tillfångatar den. Men hur jag än gör så ser jag ju ner på det. Hur kan man tro något så absurt, ungefär. Som om allt jag tror inte är minst lika kontextbundet, som om det inte möjligtvis kunde finnas något absurt i mina egna föreställningar.

Ett djur kan inte hållas ansvarig för sina handlingar, utgår vi ifrån. Ibland tvingas tamdjursägare att avliva sina djur, om djuret betett sig på ett synnerligen ociviliserat och otamt sätt. Men djurets beteende är ägarens ansvar. En helt annan diskussion är den om huruvida djuren ska tillerkännas särskilda rättigheter. Men några skyldigheter förväntar vi oss inte att de ska kunna handskas med. Djuren har ju inte det mänskliga förnuftet.

För inte alltför länge sedan ställdes djur inför rätta även i Europa:

På medeltiden var däremot rättegångar mot djur brukliga. Oftast åtalade var grisar, som ju sprang omkring på gatorna i städerna och som ibland kunde attackera småbarn. Grisar som dömdes för mord eller andra svåra brott blev i allmänhet avrättade. Ägarna undslapp i regel straff, och någon gång kunde de få ersättning för sin avrättade gris. År 1717 förbjöd kyrkan exkommunikation (dvs kyrklig bannlysning) av djur, men världsliga processer mot djur fortsatte att förekomma. År 1792 dömdes en papegoja i Paris för kontrarevolutionär verksamhet, den hade nämligen på gatan ropat "Leve konungen!". År 1805 hölls en process mot råttor i Danmark, och år 1826 dömdes gräshoppor för skadegörelse i Frankrike. År 1864 dömdes en sugga i Slovenien till döden efter att ha bitit av båda öronen på en flicka. År 1960 stämdes en schäfer i USA inför domstol för att ha anfallit och bitit ett flertal människor. År 1991 dömdes en hund i Argentina till livstids fängelse för att ha bitit ihjäl ett barn, och år 1992 dömdes en get i Tanzania till fyra dagars fängelse för att ha betat på en privat gräsmatta.

Varför hände det här då, och varför är det så skrattretande idag?


magnificent dreams - television personalities


Men helt sysslolös kunde jag förstås inte vara. Jag rekar inför "projekt: badrumsinredning". Istället för att få panik över allt man vill fixa iordning hemma, så tänkte jag koncentrera mig på en sak i taget. Nu blir det badrummet först och främst.

När vi flyttade in i lägenheten ville vi kräkas över de där beigemelerade plastmattorna som låg i varje rum. Så vi la nytt golv, men badrummet kunde vi förstås inte fixa riktigt lika enkelt. Våtrum är ju tydligen så jävla speciella. Därför är vi fast med en vidrig gultonad plastmatta. Kaklet är vitt med två bårder i ful-likgiltighets-beige och mes-blått om varandra. Det är uppenbart att golvet och bårderna inte är anpassade för varandra. Alla färger man stoppar in i rummet skär sig omedelbart mot antingen golvet eller bårderna. Badrummet är dessutom för litet för att få plats med någon förvaringsmöbel. Det skulle funka med någon vägghylla, men då måste man ju borra och jag vågar inte orsaka några fuktskador eller så. Läget är alltså lite dystert.

Så nu rekar jag kakeldekor. Jag tror på rött eller orange. Blir man av med bårderna har man i alla fall ett problem ur världen. Utöver det matchande matta, draperi och handdukar. Det borde kunna bli ganska billigt för en dramatisk förändring. Gud vad jag längtar tills jag får pengar. Utlovar härmed före och efterbilder när det är färdigt.

Finns det någon som har något tips på (billigt) kakeldekor, snygga duschhyllor (finns dem?), eller något annat badrumsrelaterat, så blir jag jätteglad för alla tips. Eller om någon vet om det är enkelt att sätta upp och ta bort kakeldekor?


disappointed - morrissey


Jag tänkte ännu mer på det där med stress. En stor del av stressen när man pluggar kommer från att man alltid har någonting man borde göra. Är man någon gång klar, finns det ju alltid något mer som man skulle kunna göra. Sysselsättningen flyter ut över veckorna, tar över helgerna och kvällarna och koloniserar till slut hela livet. Jag läser i sängen, på bussen, i soffan, medan jag äter frukost, lunch och middag. Det finns inget fackombud som åker hem till mig och kontrollerar mina arbetsförhållanden, för det är på sätt och vis jag själv som är min arbetsgivare, det är jag som har hittat på att det är synd att slösa bort dyrbara minuter när man äter - då kan man ju lika gärna plugga samtidigt.

Steg ett är att röja undan för att kunna ha lediga kvällar och helger. Jag och Henrik har därför nu börjat boka grupprum på universitetsbiblioteket ett par gånger i veckan och gå dit och jobba istället för att göra det hemma. Det är en otroligt oinspirerande plats utan en distraktion så långt ögat kan nå. Där kan vi inte göra något annat än att plugga. När man går därifrån, då är man klar för dagen, punkt slut.

Världens lättnad att den här helt uppenbara lösningen äntligen nådde även mig. Så nu sitter jag här och lider i min sysslolöshet, men helgen är till för rekreation har jag hört talas om.


a well respected man - the kinks


Avdelningen för självutlämnande och långtråkigt.


Nu har jag varit stressad i flera år. Jag vet inte hur många. Jag har alltid tyckt om att vara stressad, jag får en kick av det, jag blir fokuserad och kan uträtta stordåd. Till exempel i skolan. Jag börjar medvetet i sista minuten med alla skoluppgifter för att få den där kicken. Jag sitter och skriver hela natten, fullproppad av kaffe och nikotin, och producerar vad som alltid brukar ge högsta betyg.

I början var jag stolt, glad, tyckte att jag själv var fantastisk när jag klarade det här. Men efter ett tag var det normalt. Jag var inte alls glad över att ha lyckats, det skulle jag ju göra, det var ju självklart. Och när jag får ett helt vanligt, godkänt betyg - då flippar jag. När jag fick 1,4 på högskoleprovet grät jag och bestraffade mig själv i veckor framåt. Det kanske inte verkar så utåt, men inombords tär det här på mig. Jag känner mig helt värdelös. Jag är mina prestationer. Inget annat. Jag är inte särskilt söt eller snygg, vissa kan möjligtvis tycka det, men jag själv har räknat bort mitt utseende som någonting att stoppa i pro-kolumnen. Då har jag bara mina andra förmågor kvar, och jag måste således prestera max, för alltid, amen.

Jag har inte varit ledig i någon längre tid på flera år. Är jag ledig från skolan, då jobbar jag. Är jag ledig från jobbet, då ringer de från mitt andra extrajobb och då åker jag dit och jobbar. Gud förbjude att jag någon gång sa nej, för det går bara inte. Jag tror att andra skulle se ner på mig och tycka att jag var svag om jag plötsligt inte orkade. En enda gång har det hänt att en tjej på mitt jobb frågade om det inte blev mycket med allt jag skulle göra, och jag bara ler och hostar upp min favoritklyscha: det är bara kul när det händer saker omkring en. Så kul att ha många grejer på gång. Det är bara skönt att vara lite stressad.

Jag skulle läsa 150% i höstas, men jag hoppade av halvtidskursen i juridik. Det blev också föremål för självbestraffningar. Alla orkar läsa 150% + ha två extrajobb i min värld, utom jag. Att jag hoppade av den var så pinsamt att jag nästan inte vågade berätta om det.

Men det är inte bara där jag tycker att jag måste prestera. Jag har en tvångstanke om att mitt hem måste vara kliniskt rent. Jag städar som en galning, jag får ångest av att se smuts. Då har jag inte varit tillräckligt noga, och då är jag återigen värdelös. Dessutom måste jag äta lagad mat två gånger om dagen och halvfabrikat är bannlysta. TIll slut lagas inte all mat från scratch i alla fall - det hinner jag ju inte - med följden att jag känner mig värdelös. Helst ska jag alltid ha något bakat, om någon skulle komma förbi, vilket ju aldrig händer, för det har jag sällan tid för. Trots det har det hänt att jag stått mitt i natten och bakat muffins. I fall att. Jag vore ju värdelös om jag var tvungen att springa och köpa något färdigt. När jag hade min fest var det samma visa. Låg i soffan och grät innan folk kom för att jag bara hade bakat två sorters cupcakes och en sorts kakor, jag hade verkligen misslyckats rejält igen. Inte för att någon annan än jag brydde sig om det, inte som om någon skulle klaga eller typ lämna festen av besvikelse. "Bara två sorters, vad är det här för något?"

Sen får jag absolut aldrig själv äta av det jag bakat. Det är totalt förbjudet. Jag bakar, stoppar i påsar, lägger i frysen. För syns skull. Jag får ångest om jag inte tränar tillräckligt ofta. Man måste ju hinna träna. Får ångest över att jag inte har råd att förnya mitt gymkort, så jag går långa promenader istället. Måste gå de där promenaderna. Annars är jag värdelös. När jag kommer hem från promenaden är jag superstressad. Jag har slösat bort 1½ timme på mig själv och mitt eget välbefinnande, när det finns massor av viktigare saker att ägna sig åt.

Den senaste tiden har jag bara inte orkat. Orkar inte skriva en uppgift natten innan den ska lämnas in, ingenting blir tillräckligt bra, har en tvätthög på ett ton som jag aldrig orkar tvätta, det ser ut som skit i hela lägenheten, jag tycker att det är jobbigt att bara tvätta håret, jag köper frysta maträtter från Findus och kör dem i mikron. Jag får ångest av att se allt jag ska läsa och skriva och lära mig, jag har utvecklat någon slags telefon och mail-fobi, för att jag är så rädd att någon ska höra av sig och vilja att jag ska åka in och jobba någonstans, jag inbillar mig att jag har olika farliga sjukdomar - sen blir jag förbannad för jag har inte tid att hålla på och behandlas mot något. Min yrsel kan tyvärr inte bero på en hjärntumör, för det har jag inte tid med.

Jag är verkligen sjuk i huvudet. Jag försöker inte gnälla över att jag har mycket att göra. Jag försöker inte påstå att jag har mer att göra än någon annan. Eller att jag varit så himla duktig. Bara att jag under så lång tid aldrig varit ledig, aldrig släppt på kraven, inte ens när jag kommer hem. Så nu ska jag typ försöka lära mig att jag inte måste vara bäst. Jag ska klara av att ta ett godkänt betyg på en tenta, 1,4 på högskoleprovet ska inte vara en anledning för mig att bestraffa mig själv, jag ska kunna säga nej till jobbtillfällen utan att ha dåligt samvete, sluta städa så förbannat jävla mycket, sluta baka en massa skit, sluta mobba mig själv så jävla mycket.


tick - the yeah yeah yeahs


I förrgår hände det obehagligaste ever. Jag trodde att jag fick en hjärtattack. For real. Det var kväll, jag satt och tittade på vårens schema eller något sånt, ingenting särskilt egentligen. Plötsligt fick jag ont i hjärtat, eller i bröstet, i den regionen. Bröstsmärtor, alltså. Min puls stegrade till max, det kändes som att hjärtat höll på att explodera. Jag ställde mig upp och försökte säga något till Henrik men jag hade svårt att få luft, jag kunde bara andas korta, ytliga andetag. Jag vinglade mot soffan och satte mig där. Jag vet inte hur lång tid det som gick, men jag var övertygad om att jag skulle dö. Det kändes som om jag skulle blunda så skulle jag svimma och kanske aldrig vakna igen. Jag ville ringa till larmcentralen, men jag visste att det skulle gå över, innerst inne.

Sen satt jag och försökte andas långsamt, gjorde allt jag kunde komma på för att få ner pulsen. När det värsta var över bläddrade jag i H&M-katalogen och pekade på saker som jag skulle vilja köpa = det mest normala i världen, vilket faktiskt fick det att kännas ok igen. Efteråt var jag helt utmattad och försvagad.

Sedan vågade jag inte somna, jag var liksom rädd att jag skulle dö i sömnen. Igår vågade jag inte vara själv hemma när Henrik skulle åka på begravning. Jag fick åka hem till mamma. Jag vet inte vad jag ska göra om det händer igen. Jag kanske inte är lika cool då, jag kanske får panik och inte kommer på den sansade tanken att sätta mig ner och försöka andas lugnt och långsamt.

Jag antar att jag måste ringa till min läkare och försöka få en tid. Jag antar att de måste göra EKG eller något. Jag kanske håller på att dö. Jag är fan helt jävla övertygad om det.  Jag måste ändå snart kolla upp varför jag är yr jämt och ständigt. Och, jag vet att det inte är en hjärtattack. Hjärtattacker går inte över om man teknik-andas och koncentrerar sig. Det är jag ganska övertygad om. Jag tror inte att jag är i någon riskgrupp för det heller, direkt.

Ok, det var dagens pensionärsinlägg. Ha det fint.

I'm sticking with you - the velvet underground


Nattens irritationsmoment.

- Föräldrar som kallar sin barn för barnens ålder. Exempel: "min sjuåring tycker om fisk men treåringen vägrar".  Ger associationer till den från kvällstidningar välkända och lite obehagligare "35-åringen". Men det är ok, för på det här viset slipper man hålla koll på vad folks barn heter. Man kan bara föreställa sig en lintott i lämplig längd och allting faller på plats. För man är ju i regel så nyfiken så man knappt kan bärga sig, när det gäller att få information om vilken av ungarna som äter respektive inte äter fisk.

- Ambivalenta kärlekspar på facebook. Ok, ni gör slut och blir ihop minst en gång om dagen. Hur ni orkar med det, det begriper jag bara inte. Särskilt med tanke på att ni varje gång måste gå in på facebook och ändra på all information. Slog det er någonsin att det sedan går ut på newsfeeden till alla på er vännerlista. Jag vill väldigt gärna kunna gotta mig i att andras förhållanden går åt helvete, men varenda jävla gång den där lilla hjärtsymbolen dyker upp så är det samma gamla strulpar som blivit ihop eller gjort slut.

- Bana 8, värld 3 i Super Mario Bros 3. Den med den där stora fisken som äter upp en. Jag är så jävla förbannad på den just nu.


suzy creamcheese - teddy and his patches


Henrik är en sportnörd av stora mått, kanske den värsta jag träffat förutom min egen mamma. Problemet är att det börjar smitta av sig på mig. Det är ok om det är VM eller EM i fotboll, eller sommar-OS. Då är det ju mass-psykos på riktigt. Man har en giltig bortförklaring, för vem gillar inte att se på en spännande match och dricka öl? Eller en kanske inte lika spännande 100 meters-final och dricka öl? Åtminstone öl-delen av konceptet?

Men nu har jag börjat kolla på längdskidor och skidskytte också. Det vidrigaste med vintersport är publiken. De står i minusgrader med fåniga mössor och hattar och så har de några jävla bjällror som de ringer i konstant. Jag får nästan alltid ett utbrott när jag hör de där bjällrorna. Det påminner mig om att människor är apor, och apor är obehagliga djur. Men förutom bjällrorna så är det, på något oförklarligt sätt, spännande. Jag kommer på mig själv med att lära mig namn och fatta sympati för vissa av åkarna. Jag är t.ex. alltid skeptisk mot Schweiz. Precis som i verkliga livet, är inte det fantastiskt?

Igår tog idrottsnördandet ett till steg, ett steg som eventuellt av nödvändighet kommer resultera i en backlash. Jag började intressera mig för handbolls-VM. Mot slutet av matchen mot Sydkorea kunde jag inte låta bli att  ha ett fånigt leende på läpparna. Hurra, äntligen har vi ett handbollslandslag som går för något. Någonting precis så klyschigt, antagligen uppsnappat direkt från någon sportstudio, for genom mitt huvud.

Med anledning av detta, en favorit i repris.
Fulaste landslaget från Varan-TV.


bridge over troubled water - aretha franklin


Idag fick jag två betyg, så äntligen ramlar de in. Inte helt pjåkiga heller - B. Jag kommer aldrig att vänja mig vid att B är bra. Eller att C är bra. Eller att man klarar sig om man får D. Nej förresten, om man får E har man väl godkänt? Den här betygsskalan gör mig galen.

Sen tittade vi på en engelsk dokumentär om en man som ville förlora oskulden och åkte på sex- och intimitetsskola i Amsterdam. Jag satt beredd med skämskudden, men samtidigt var det någonting rörande över hela scenariot. Jag har oerhört svårt för engelska dokumentärer, åtminstone de som femman och trean köper in. Kretsar ofta kring teman som dvärgar, sex, udda sex, överviktiga människor, feeders, sexhotell, människor som pruttar hela tiden och inte kan kontrollera det, (den har jag sett två gånger). Sen har vi de brittiska städtanterna, de brittiska modetanterna som numera även tar upp size-frågan, den brittiska du-är-vad-du-äter-tanten, (lite mer hardcore än Anna Skipper, de måste bajsa i en plastlåda och sedan analyseras bajset),  och såklart min favorit, när en brittisk underklasstjej och en brittisk överklasstjej ska byta liv med varandra. Sån hatkärlek.  I byta-liv-med-varandra-programmet filmas alltid underklasstjejen i kallt ljus mot gråa, trista bakgrunder. Hon jobbar på en sunkig bar, äter korv med vita bönor till frukost, lunch och middag, bor med sin stora familj i ett pyttelitet, risigt hus. Alla röker inomhus.

Så. Jag undrar om jag någonsin kommer kunna åka till London, som jag ibland får för mig att jag vill. De här realityprogrammen har liksom sänkt det önskemålet till botten.



* Förresten så ska Paul Simon ha haft Arethas röst i åtanke när han skrev "Bridge over troubled water". Jag vet inte vilken version som är bäst, egentligen.

smoke gets in your eyes - the platters


Leif GW har såklart sammanfattat mina lösryckta tankar angående Gömda-skandalen på ett ypperligt sätt.
Läs det här.


ruby tuesday - the rolling stones


Såhär känns min yrsel: som om jag var ett vattenpass och världen omkring mig sket fullständigt i om hyllan sitter rakt eller inte. Eller som om jag står och vippar på en bräda i vatten som flyter. Som om världen tippar baklänges. Eller framåt. Just nu ganska mycket åt sidan.

Men jag har inget annat än just yrsel. Och jag kan gå och stå och leva och göra saker. Det är märkbart men inte outhärdligt.

Jag ska försöka komma iväg till preventivmedelsmottagning imorgon, om jag hinner. Någon måste karva ut min p-stav. Jag upptäckte att yrsel var en vanlig biverkning på den, för övrigt. Men kanske underligt om den biverkningen sätter igång nu. Biverkningarna på min p-stav är helt sanslösa. Den här listan gör mig mörkrädd. Jag kan inte fatta att jag frivilligt opererat in den här skiten.

"Biverkningar
Mycket vanliga:
Acne, huvudvärk, viktökning (check), bröstspänningar (check) och smärta, infektion i slidan, oregelbundna blödningar (check).
Vanliga:
Håravfall (check), yrsel (check), depression (check), känslomässig labilitet, nervositet (check), minskad sexuell lust (check), minskad aptit, magsmärtor, illamående, gaser, inflammation i slidan, smärtsamma menstruationer, viktnedgång, influensaliknande symptom, värk, extrem trötthet, värmevallningar (check), smärta vid stället för implantatet, reaktion vid stället för implantatet, äggstockscysta (check).
Mindre vanliga:
Klåda, klåda i underlivet, hudutslag, överdriven hårväxt, migrän, ångest (check), sömnlöshet (check), sömnighet, diarré, kräkningar, förstoppning, smärtsam vattenkastning, urinvägsinfektion, obehag i slidan (t.ex. flytningar), bröstförstoring, mjölkutsöndring ur brösten, kramper i underlivet (check), ont i ryggen, feber, ödem (vätskeansamling/svullnad), allergisk reaktion, inflammation och smärta i svalget, snuva, ledvärk, muskelvärk, skelettsmärta.
När du använder Implanon kan blödningarna bli mer oregelbundna eller helt utebli.
Vid insättning och uttagning av Implanon kan man få blåmärken, och i sällsynta fall smärta, klåda eller infektion. Ett ärr kan uppkomma eller en böld bildas vid insättningsstället. En domningskänsla (känselbortfall) kan förekomma. Om implantatet inte har satts in korrekt kan det stötas ut eller förflytta sig. Kirurgi kan bli nödvändigt vid uttag av Implanon."


Jag ska specifikt be om att aldrig någonsin mer behöva äta hormoner. Nåja, man kan ju inte vara säker på att det här var biverkningar, de kanske hade kommit alldeles av sig själva, men orka utsätta sig.
Jag tror att jag ber om en kopparspiral. Nackdelar: svimmar av smärta vid isättandet, varje mens känns som att föda barn.


it's like that - run dmc


När ni gråtit klart, och vill bli tröstade. Det här är helt sant. I Sovjet kom Run DMC före färgfilmen.




mon amie la rose - françoise hardy


Dessutom. Vad är det med alla människor som blir upprörda när deras boksamling bestånde av tragiska och "sanna" berättelser visar sig gå att ifrågasätta? Snart kommer Dave Pelzer komma ut som pedofil eller något sånt, hundratals medelålders kvinnor i mellanstora svenska städer iklädda foppatofflor kommer att storma sanningsministeriet och kräva upprättelse. Buhu. Här har de suttit på sina Ikea-soffor med en rykande het kopp te och en bit lyxig mörk choklad och grinat ögonen ur sig helt i onödan.

Vem läser böcker på det sättet? Böcker? Man läser inte forskning så, som uppenbarligen har mycket högre krav på sig. Jag kan verkligen inte förstå det här. Jag måste helt enkelt vara för hjärntvättad av postmodern kunskapsteori.

Beställ hem lite rapporter från BRÅ och grina till. Det är ett tips.


  

dummy - liberator


En sak som jag inte förstår med den här sanningen om Gömda-skandalen ... varför outa sig som kvinnomisshandlaren från Gömda, om man nu lidit så jävligt av anklagelserna i den boken? Om jag vore han skulle jag vara rätt nöjd med att inte på riktigt heta "mannen med de svarta ögonen" i passet.

För jag hade iaf ingen aning om vem han var. Nu vet jag däremot precis. Jag såg honom nyss på TV.



orion - metallica


Den 6 oktober skickade jag in kompletteringsuppgifter till en lärare. Jag hade varit förkyld och missat två seminerier, ergo jag var tvungen att skriftligen bevisa att jag läst kurslitteraturen till de här seminarierna. Han skickade direkt ett mail tillbaka och bekräftade att han tagit emot filerna, och att han snart skulle sätta betyget.
Efter det hände ingenting. Veckorna gick. Jag skickade några mail och frågade om betygsättningen, men ville inte vara för tjatig. Jag hade ju trots allt själv varit sen.

Nu har det här hängt över mig, och som jag skrivit förut, knappast legat mig i fatet. Jag får inte registrera mig på c-kursen, och jag får antagligen inget studiemedel från CSN. (Det här löser ju sig i det ögonblick som betygen kommer in, men stressen är olidlig).

Ikväll kommer jag att träffa läraren i fråga, och därför hade jag planerat att ta upp det här på riktigt, och få ett slut på det. Men så idag, på morgonen, hade han mailat mig och undrat vart mina kompletteringar var. Va? Han hade ju själv bekräftat att han tagit emot dem, och detta var mer än tre månader sedan. Till samma kurs hade vi dessutom två examinationsuppgifter som skulle mailas in, och jag minns att han inte hade fått den ena av dem, trots att jag skickat den. (Jag dubbelkollade, jo, den var med). Den fick jag också höra om, och skicka in på nytt.

Nu ska jag kanske inte gnälla. Och jag är ledsen över att jag tjatar om någonting så långtråkigt på bloggen. Men det grämer mig som fan. Hela vårterminen, min lägenhet och min förmåga att kunna betala för maten jag äter, hänger på en skör tråd just nu. Jag skickade idag på nytt in mina kompletteringsuppgifter. Alltså borde den här härvan snart redas ut. Mailet är positivt, för nu löser det sig. Men jag vill på något sätt få rätt i det här. Nu är det jag som är idioten, nu verkar det som att jag inte skickar in saker, nu verkar det som att jag strular. Fast jag fixade det här, den 6 oktober närmare bestämt.

Sensmoralen är: var aldrig någonsin för finkänslig eller dumstolt för att tjata och vara obekväm.

pytagoras swing - alice babs och thor modéen


Blir alltid lika glad av den här. Vilket skulle bevisas.





no more mr nice guy - alice cooper


Jag skrev ju om den självutnämnda snälla killen igår. För att tydliggöra vad jag menar har jag nu helt enkelt klippt och klistrat lite från vad google gett mig på några utvalda sökord. (Varför passagen blev överrepresenterat är en gåta. Eller?)

Varför får rånare och andra ganstrar på kåken mängder av kärleksbrev? Hyggliga vanliga grabbar som försöker vara jämställda är tydligen inget att ha.
Det är typ här bitterheten mot kvinnor börjar ta överhanden, och den hyggliga vanliga grabben som försöker vara jämställd (vadå försöker?) börjar bli mer och mer lynnig. Och alla killar som är i förhållanden med tjejer är gangstrar. Alla.

Halloj! är en snäll omtänksam kille, ser väl inte helt jävla vanskapt ut och är allmänt lugn. har bra intressen och har aldrig gjort någon nåt ont... Hur som helst verkar såna som jag inte vara särskilt populära bland tjejer.. Oftast i regel verkar fruntimmer vilja bli lite dängda, bedragna och gärna bortvalda för en ölkväll med polarna.. Varför vill tjejer bli så illa behandlade? Många säger att dom vill ha snälla killar men de är fan bara ljug!
Ordvalet fruntimmer. Oh well.

För många tjejer tycker att slödderkillar med kvinnomisshandel och skit i bagaget, det vet som om men dom ÄLSKAR killen endå? Vad händer med oss städade killar som bara vill ha ett normalt förhållande? Är vi för tråkiga och inte spännande nog? Kanske skrik och kärringmisshandel är spännande?! Hm många som verkar tycka det :/ Slödder som dom misstar för 'alfahanar' bara för att dom går hårt på och inte visar rädsla och kan snacka. *tuffa killar* Skriker och skränar och raljerar.
Ordvalet kärringmisshandel tycker jag talar för sig. Den här killen skulle jag inte gå igenom en mörk skog tillsammans med. Hur städad han än själv utger sig för att vara.

har blivit lämnad av en tjej för att jag inte var gapig,otrogen,kaxig nog...
Hur många tror på att det här var anledningen till att hans flickvän lämnade honom? Hon bara "nej, du har ju inte vart otrogen en enda gång, nu äre slut".

Konstigt när tjejer sitter och snackar skit om lugna, snälla och vettiga killar och spottar efter dem. Och sedan springer iväg till gapiga våldsmän, i många fall i tron att de kan rädda världen. Över hälften av männen där ute är svin för att tjejer ser ner på dem när de är vettiga. Konstigt att dessa män har sne kvinnosyn.
Ja, de personliga misslyckandena i kärlekslivet verkar som en bra grund att göra omdömen om halva mänskligheten på. Vänta, kan det vara så att det är kvinnors fel att samhället inte är totalt jämställt - de har inte i tillräckligt hög utsträckning belönat mäns goda uppförande med sex och kärlek?


Jag hittade också det här briljanta inlägget i samma ämne. Så mitt inlägg var egentligen i onödan, men det visste jag ju inte då.



the way I walk - the cramps


Etik någon?




Tasteless and undetectable HALDOL (haloperidol) Liquid Concentrate may make it possible for you to reach even highly recalcitrant psychotic patients.

The liquid concentrate form of this potent anti-psychotic agent is not only tasteless, but colorless and odorless as well. It can therefor be added to any routine vehicle pleasing to the patient's taste, including fruit juice and even water.

This makes HALDOL (haloperidol) Concentrate espesially valuable in helping to gain patient cooperation in therapy - improving rapport with the staff and reducing the disruption of ward life often associated associated with coercive methods of administration.

HALDOL (haloperidol) Concentrate has the advantage of permitting flexible dosage, easily adjusted to individual needs.

HALDOL (haloperidol)

offers a high degree of effectiveness in acute and chronic schizophrenia, with particular usefulness in acute agitation

avoids several treatment problems associated with certain previous agents

often makes patients more responsive to rehabilitative measures



... avaible as tablets in 3 strenghts, as well as undetectable liquid concentrate.



that's why I lie - ray j


Börjar skita mer och mer i den här bloggen. På allvar nu. Det är ett meningslöst tidsfördriv på många sätt. Särskilt när det känns som att jag måste skriva här, oavsett om jag vill eller inte, för att behålla det mycket blygsamma antal läsare som ändå går in här. Och då skriver jag någon skit om att det är tråkigt att laga mat, bara för att skapa illusionen av rörelse. Ingen bryr sig väl om det. Även om det är ett på allvar frustrerande faktum att man kommer vara tvungen att laga mat resten av sitt liv om man inte råkar bli ekonomiskt oberoende helt plötsligt.

Men det som jag tycker borde vara intressant, det får inte en enda kommentarjävel. En löst hållen text som gav ingångar till såväl kläder som identitetsskapande praktik, som olika vårdideologiers syn på patient och personal - ingen brydde sig. Det fanns hur mycket som helst i den texten, den var som en innehållsrik tankespya, s.a.s. Kanske är det problemet, den här bloggen är för mycket av en spypåse, jag lämnar bara ett grumligt och illaluktande innehåll som folk i bästa fall pity-kommenterar. Om jag skapade lite skarpare kanter, orkade driva en tes lite hårdare, skulle någon i alla fall hata mig. Men jag har ju drivit vissa teser, och haft vissa åsikter som jag inte ryggar en millimeter från. Som lett till något inlägg om genus i språket, och en lista över de vanligaste antifeministiska argumenten och hur man gör för att låtsasrapa den som framför dessa argument i ansiktet.

Nej. Nu återgår jag till verkligheten istället. Jag har en helt förjävlig träningsvärk i armarna efter att ha satt världsrekord i spjutkast på Wii:et.


never gonna give you up - rick astley


Jag hatar den självutnämnda snälla killen. Ni känner säkert till typen. Han som gnäller om och koketterar med sin ”udda karaktär” som inte tycks gå hem hos damerna. Som alltid blir brädad av det muskelstinna svinet utan vare sig hjärna eller bildning. Som muttrar någonting bittert om att alla kvinnor på jorden måste vara vansinniga, för att de inte avgudar honom - han som är så snäll.

Så fort den snälla killen dyker upp så flyr jag. Man kan nämligen inte träffa ett större svin än den självutnämnda snälla killen. Symtomen brukar börja visa sig när man kommer in på området kärlek. Stämningen blir lite obekväm. Killen har något slags problem, för alla tjejer han intresserar sig för verkar rymma iväg med någon random kåkfarare. (Alla killar som inte har förtvinade muskler och bor i en plastbubbla är kåkfarare och bad boys i den snälla killens föreställningsvärld). Bara sådär så har tjejen stuckit. När de uppenbarligen skulle ha fått det så himla bra med honom. Han älskar ju kvinnor, höjer upp dem till skyarna. Och så kan han ju städa/laga mat/insert vilket kvinnogöra som helst som han tror är en stor konkurrensfördel.

Man håller med, det verkar helt knäppt att någon skulle träffa en så underbar man som den snälla killen och så sumpa honom för en knarkande biltjuv som slår ner en varje kväll. Man får höra att kvinnor som grupp saknar insikt om vad som är det bästa för dem. (Hur det går ihop med hans tidigare kvinnosyn är oförklarligt). Om de bara kunde förstå bättre än att bli upphetsade av barbari, läderjackor och lagöverträdelser … då skulle man kanske slippa höra kvinnor klaga över hur ”män är svin”.

Man börjar köpa resonemanget. Det verkar så rimligt. Självklart borde man inse sitt bästa, och välja den snälla killen. Det är bara det att det här är den snälla killens sätt att ragga upp dig. Att baktala andra män, gråtmilt klaga över sina kärleksmisslyckanden, manipulativt ömsom trycka ner dig, ömsom lyfta upp dig, ömsom avguda dig och ömsom avsky dig våldsamt.

Problemet är förstås att den snälla killen inte är snäll. Den snälla killen har:
- Dåligt självförtroende. Dåligt självförtroende är avtändande i sig, men har också en hel del konsekvenser. Så som …
- Problem med svartsjuka. Du måste hålla järnkoll på vem du pratar med och om vad. Annars jävlar, kan du räkna med ett helvete på minst en vecka när han, likt schablonbilden av en kvinna, ignorerar dig, får utbrott på dig, är god och förlåter dig, bara för att ta tillbaka förlåtelsen lika fort.
- Bekräftelsebehov. När han misslyckas, då har han råkat ut för de värsta orättvisorna, den värsta oturen, det värsta rättshaveriet. När allt går bra, då har han värsta grejen på gång, värsta kontakterna, och värsta behovet av att alltid vara ute och festa till klockan åtta på morgonen. Glöm att han ringer och berättar att han kommer att bli sen.
- Ingen som helst självinsikt. Ni bråkar – det är ditt fel. Åk in på psyket, för du lider antagligen av något allvarligt hjärnfel som inte fattar att han har rätt. Om du är svartsjuk då är det ett problem. Om han är svartsjuk, då har han grunder för att vara det. Om han har gjort fel, då ska du be om ursäkt för att du missuppfattat honom.

Och när det tar slut, då kan du räkna med att han fortare än kvickt sitter i någon bar med skum belysning, och bittert muttrar om hur tjejer bara väljer svin, medan han, den snälla killen som älskar kvinnor och höjer dem till skyarna, aldrig får någon tjej.

* Skrivet med inspiration ur en kommentar till Cissi Wallins
krönika om de förkladda svinen. Tippar på att man kan hitta prov på ett större antal bittra män som kommenterar på stora forum om hur "tjejer bara väljer svin".





part time punks - television personalities


Ok. Inga betyg ännu. Ingen panik. Jag vet ju att jag är klar med kurserna och att betygen kommer att rapporteras in. Säkert innan veckan är slut. Men idag skulle jag registrera mig på C-kursen, och detta utan några inrapporterade betyg. Den gick inte. Jag får, efter mycket snack, börja på dispans. Det är ok, för jag vet att det här löser sig. Det är bara omständigheterna som arbetar emot mig.

Men sekreteraren på institutionen var väldigt ... mekanisk i sin handledning av ärendet.

Hon: Men ... du har inte några betyg. Du har inte läst.
Jag: Jo, jag har bara haft kompletteringsuppgifter som släpat efter. Jag får snart betygen, det kommer att lösa sig.
Hon: Utan betyg kan du inte registrera dig på c-kursen.
Jag: Ok, men kan jag registrera mig senare då? Jag kommer att få betygen, men de är inte inne i systemet exakt just nu.
Hon: Du har inga betyg.
Jag: Ja, ok, det vet jag.
Hon: Du måste ha betyg för att registrera dig på c-kursen.
Jag: Jag vet det. Men jag får inte tag på lärarna, vet du om någon av dem är här idag? De kanske kan skriva ett intyg att de håller på att sätta betygen eller nåt?
Hon: Om du inte har tagit poäng kan du inte få något studiemedel.
Jag: Ja, jag är redan ganska uppstressad över det. Men jag undrar bara om jag kan få registrera mig senare?
Hon: Du måste ha betyg.
Jag: Ja, och de kommer att komma, jag har blivit färdig med allt och väntar bara på att få betygen. Det här har snart löst sig.
Hon: Du måste ha betyg.

Computer says no.

teenage kicks - nouvelle vague


Lista på saker jag ska köpa när jag får pengar, och inte måste tumma på min återstående femhundring och överväga varje inköp noga, och under förutsättningar att min sega lärare skickar in mitt betyg någon gång, så att CSN förstår att jag visst tar poäng och inte bara sitter och rullar tummarna.

- Ansiktskräm! Jag har typ jordens fetaste ansiktskräm. På sommaren är jag helt grisig i ansiktet efter att ha applicerat den. På vintern så bara sluuurp, så har en hel näve med ansiktskräm absorberats på en halv sekund. Nu är den nästan slut, således.
- Kanske ett busskort. Men jag är så snål. Så jag tänker att det snart är så varmt att man vill vara ute och gå jämt. Men då underskattar man vilka sträckor det ändå blir. (Hemifrån till jobbet, 11 km).
- Gymkort. Jag ska köpa gruppträning och spinning på det riktiga gymet, och köra styrketräningen på vårt källargym i området, för Ivan och Henrik ska börja träna där, och så kan de coacha mig att lyfta tyngre än vad jag gör annars.

Det var nog allt.


hardloved man - miss li


Plugghelger är de värsta helgerna. Det går inget bra på TV, "bra" tänker man. En distraktion mindre.

Men sen sitter jag där, framför The League of extraordinary gentlemen, en film jag dels redan sett, dels inte direkt älskade, men är för dagen helt hänförd. (Vad som helst, utom analskolan). När den tagit slut hamnar jag mitt i filmen om Ike och Tina, och efter det Scream 2. Jag hade lika gärna kunnat gå ut, alltså.

Utvilad är det sista ordet jag skulle beskriva min dagsform på.

Förresten kan jag inte bestämma mig angående Miss Li. Jag älskar hennes röst och hennes utseende. Men jag tycker att Oh Boy-låten är vedervärdig. Till exempel. Och i början förstod jag inte att Miss Li och Lykke Li var två olika personer, vilket försvårade ett ställningstagande. Men vad ska man tycka, egentligen.



rocket queen - guns n' roses


Hur orkar man egentligen laga mat varje dag? Lunch och middag, för frukosten är fil för min del. Men det är ju så jävla jobbigt. Man gör ju ingenting annat än att laga mat. Jag sparar undan lunchportioner, jag försöker att bara laga det snabbast möjliga, jag försöker att spara in matlagningstid på alla möjliga sätt. Ändå känns det som att mina dagar är fyllda med matlagning.

Om det bara var att laga maten. Nu är man ju tvungen att diska och städa undan också. Det tar en jävla tid, särskilt om man är perfektionist.

Och nu har det här helvetet resulterat i ett jävla blogginlägg också. Kanske det tråkigaste blogginlägget ever. Måste man äta lagad mat hela tiden? Måste man äta varierat? Jag tror att jag ska koka 15 ägg ikväll, så kan jag äta knäckebröd med ägg hela veckan. Jag vill inte se en skärbräda eller en diskborste igen.


get up, get down, get funky, get loose - teddy pendergrass



LLC pratar med en läkare på Södersjukhuset om yrken och kläder.


Det är lika intressant varje gång jag kommer till mitt extrajobb på sjukhuset, att undersöka vilja identitetsmarkörer som är hårdvaluta för tillfället. I en värld där det råder en superstrikt dresscode, arbetsgivaren tillhandahåller dina kläder och hygiensjuksköterskans hygien-PM strippar dig på alla ringar, armband, nagellängder och utsläppta hårslingor finns det inte så många ytor kvar att skapa ett jag på. Den yta som finns och som används mest är skorna.

Sedan de vedervärdiga crocsen kom har de förstås intagit sjukhusen med storm. De anses vara bra arbetsskor, även om de beskyllts för en del incidenter. Förutom funktionen kommer de i flera färger, (vem i Sex and the City är du?), modeller och numera kan du utsmycka dem med s.k. jibbitz. Som utomstående, ännu inte insocialiserad i denna praktik, är det nästan omöjligt att förstå hur vuxna människor i sin yrkesroll väljer att framställa sig såhär. Jag tror att det sista ett par färgglada foppatofflor dekorerade med blommor eller smileys signalerar är professionalitet. Den i övrigt strikta dresscoden, den väl synliga namnskylten och stetoskopet runt halsen skär sig mot de crazy-frog-galna skorna.

Sjukhuspersonalens klädsel är förstås inte bara en fråga av hygienisk och praktisk karaktär. Snarare är klädseln föremål för olika vårdideologier (i brist på ett bättre ord). När jag under en tid arbetade på Södra BB, som har hand om mödravård, förlossning och eftervård i en "hemlik" miljö, ombads jag bära privata kläder (tillsammans med landstingets förkläde för att signalera att jag var personal). Tanken var i grund och botten att sjukhusmiljön och associationer till den traditionella vården kunde verka avskräckande på patienterna, som för övrigt inte skulle kallas patienter utan familjer. Genom små avsteg från vårdens utseenden och termer ville man skapa en helt annan atmosfär som skulle inge lugn och självsäkerhet. Liknande angreppssätt verkar ha funnits inom psykiatrin. Min mamma berättade om sin praktik på ett mentalsjukhus i Jämtland under tiden hon studerade till sjuksköterska, att personalen bar sina privata kläder. Som nykomling kunde hon alltså inte se skillnad mellan personal och patient. Återigen fanns säkert idéer om att fjärma sig från den traditionella vården, kanske utmärka sin disciplin på ett specifikt sätt, och att förmå skapa en så hemlik miljö som möjligt.

(Psykiatrin ger ett annat exempel på hur små modifikationer av ytan används för att signalera ny tid, ny ideologi. Under det tidiga 1900-talet började man tänka om kring hur mentalsjukhusen skulle se ut. De små cellerna med gallerförsedda fönster skulle inredas med sängbord med dukar på, en blomma i en vas, solstrålar som sken in. Överallt på mönsterbilderna av den nya psykiatrin skymtar blommor och dukar. Det låter förstås så enfaldigt när man skriver det såhär: de hade stoppat in en blomma i rummet, men skillnaden är ju milsvid.)

För både psykiatrin och obstetriken gäller att det är ganska enkelt att komma på anledningar för verksamheterna att fjärma sig från föreställningar om den traditionella vården. Förlossningen är i sig inte någonting sjukligt, genom att skymma den tekniska utrustningen på förlossningsrummet med en träpanel, inreda med trevliga gardiner och låta personalen bära privata kläder så tar man bort just känslan av sjukhus. Man signalerar att förlossningen inte är en livshotande situation som kräver bekymrade män i vita rockar, vagnar i rostfritt stål klädda med sterila gröna operationsdukar med instrument på, ständiga pip och larmsignaler i bakgrunden. Samtidigt hämtar både psykiatrin och obstetriken legitimitet och auktoritet från associationerna till den traditionella vården. Även om det inte finns en operationssal på Södra BB, så finns det en hiss till en operationssal på Södra BB. Behövs den "riktiga" vården är den bara sekunder därifrån. I tider när psykiatrin ifrågasatts har man tagit hjälp av just schablonbilder av "det riktiga sjukhuset" för att skapa en ny image. Observera att jag inte vill mena att psykatri och obstetrik är brutalt annorlunda från andra medicinska discipliner, men de har på sätt och vis möjligheten att vara det.

Jag är nästan sjukligt intresserad av sånt här. Jag älskar att analysera hur man inrett väntrummen på en vårdcentral, hur man instruerar personalen att bemöta patienterna, hur man benämner patienterna, hur personalen ska klä sig, vilka klädkoder som uppstår på de minimala ytor som inte redan reglerats ... Jag skulle kunna hålla på i evighet. Men nu ska jag istället gå och lägga mig. God natt!


you're my heart you're my soul - modern talking*


Min pojkvän har faktiskt också en blogg. Då och då skriver han någonting, och det är möjligt att jag är jävig, men jag tror att det han skriver ibland är det bästa bloggosfären pressat ur sig.
Här finns bloggen.

Just nu har jag ätit lasagne, sett På Spåret, druckit kaffe och ska läsa lite Annales-skolan-historia. (Analskolan, haha, jag dör, det är lika kul varje gång).



* Förresten, så satt Modern Talking jävligt långt in i huvet på mig. (På Spåret handlar det om nu). Jag kunde fan inte komma på det, och det var irriterande på ett helt nytt sätt. Jag skulle kunna känna stolthet över att inte känna till Modern Talking, som en oskuld som skryter om en jävla icke-handling, (gud så duktigt att inte ha gjort någonting), men jag känner ju mycket väl till Modern Talking, och då är det - oavsett den låga prestigen - jävligt irriterande att inte komma på vad fan de hette för något. När jag gick i högstadiet kom de typ ut med en ny skiva med alla deras gamla låtar i technoversioner, och det missar man förstås inte om man stått och tjuvrökt utanför ett disco och spanat på killar.


grinding halt - the cure


Hypokondri innebär att du är övertygad om att du är sjuk eller är rädd för att drabbas av en allvarlig sjukdom, trots att du genomgått medicinsk utredning och fått lugnande besked.

Den senaste tiden har mina inbillade sjukdomar inte bara ersatt varandra. Nej, jag har snarast misstänkt minst två dödliga diagnoser åt gången. Att få veta att jag inte har livmoderhalscancer hjälpte mig inte ett skit. Oron har bara bytt fokus.

Och fast jag är så pass medveten om att den största åkomman jag lider av är livlig fantasi, så kan det verkligen ta överhanden för mig. Som i inlägget nedan. Visst känner jag mig yr, men jag har ju inte hindrats i min vardag av yrseln. Jag har inte behövt sätta mig ner för att inte ramla omkull. Jag har inte svimmat, ramlat, kräkts. Ändå är min första tanke hjärntumör. Jag vågar inte ens läsa om hjärntumörer, jag kan inte läsa ett ord om några allvarliga sjukdomar. När jag gör det känns det som att jag ska gå sönder, jag kan inte andas, jag måste fly någonstans där det inte finns någon information om någonting.

Information kan inte lugna mig, jag kan inte prata med någon om det, för jag säger aldrig som det är. (Jag skriver som det är, för det känns inte alls lika verkligt att skriva som att prata). Jag undanhåller vissa tankar bara för att jag skäms, men också för att jag är rädd att om jag säger att jag "kände en smärta vid ögat i några timmar" så kommer den jag pratar med (mamma, vårdguiden) att flämta till och skräckslaget utropa "åk till sjukhuset, nu!". Jag är så rädd för att min vetskap om mina hypokondriska drag ska förstöra min chans att upptäcka en verklig fara. Men ingenting får några normala proportioner. Jag kan inte ta att jag borde gå till läkaren om jag är yr jämt - kanske bara för att ta ett blodprov och se om jag har lågt hb. För minsta insinuation om att jag behöver läkarhjälp gör mig helt förtvivlad.

Och jag jobbar ju på sjukhus. För bara ett par år sedan skulle jag kunna påstå att jag kände väldigt stort förtroende för vården. Det var vid tillfället då min läkare hittade på att jag hade något fel på sköldkörteln, förresten. Anledningen till att jag skulle göra en biopsi av sköldkörteln var ju för att utesluta cancer. Cancer. Ett ord som jag i nuläget inte kan säga högt. Var jag rädd för cancer då? När jag faktiskt utreddes för det? Nej, inte särskilt. Jag var rädd för att behöva få en nål genom halsen. En helt rimlig rädsla. Cancer var jag övertygad om att jag inte hade. Och om jag hade det, då skulle jag kanske få operera bort sköldkörteln och äta hormoner resten av livet. Trist, jobbigt, inte önskvärt, men jag var inte rädd för det.

Sen hatar jag människor med sjukdomsinsikt som inte kan skärpa sig. Men det är tyvärr inte så lätt. Det krävs en sådan järnkoll på varenda liten tanke i mitt huvud för att förhindra att någon av dem utvecklas till dödsångest över en inbillad sjukdom. Men samtidigt orkar jag inte med mig själv. Jag orkar inte vara såhär jävla jobbig något mer. Jag förstör för mig själv och alla i min närhet. Alla mina sysselsättningar läggs på is, i väntan på att få klarhet i om någon liten smärta någonstans i min kropp eventuellt kan vara en dödlig sjukdom. Det går inte att leva så, då kan jag ju lika gärna vara dödligt sjuk, för det innebär samma upp-och-ned-vändning av tillvaron.


uptown top ranking - althea and donna


Nytt år, nya sjukdomar. Idag har jag varit yr i sju dagar. På nyårsdagen kändes yrseln väldigt naturlig. Jag låg i fosterställning och världen omkring mig gungade, det enda jag behövde göra var att blunda och koncentrera mig på att inte spy upp hotellfrukosten. De andra yrseldagarna hade också, på sätt och vis, sina naturliga förklaringar. I stil med: för lite sömn, för mycket sömn, för långt mellan måltiderna, för snabbt mellan utomhuskyla och inomhusvärme.

Men idag kopplade jag ihop yrseldagarna med varandra och tänkte tanken att: såhär yr, det ska man nog inte vara.

Eftersom jag knappt har råd att äta tomatkross, så har jag tyvärr inte råd att gå till min kära husläkare, som annars mer än gärna hade remitterat mig vidare till nya, dyra undersökningar. (Hon fick mig en gång att sitta i ett väntrum märkt "Onkologen", i en kulvert på Sankt Görans sjukhus, stärkt av en stecolidtablett, för att få genomgå en biopsi av sköldkörteln, a.k.a. en fet nål rakt genom halsen. Jag grät tills biopsiläkaren tyckte att jag väl kunde göra ett ultraljud innan det blev tal om cellprov, och så blev det. Ultraljudet var utan anmärkning, blodproverna var normala. Hela episoden var helt i onödan.)

Jag vill inte gå till henne igen. Vem vet vad hon har i kikaren för mig. Hon kommer skicka ner en kamera i magen på mig one of these days. Och detta oavsett vad jag söker hjälp för. Det krävs lite mer än konstant yrsel för att jag ska komma krypandes till hennes kontor igen. Så jag tänkte att det kanske är järnbrist. Det borde vara järnbrist. Lider inte alla kvinnor av det? Jag dricker mycket kaffe, menstruerar (gjorde nyligen) och det är vinter. Skriker inte det järnbrist? Hoppas.

light my fire - astrud gilberto


Jag hade aldrig tid att skriva en årslista innan det blev 2009. Men en riktig årskrönika ska ju ta hänsyn till hela året, när det faktiskt tagit slut. Å andra sidan är jag helt ointresserad av min samtid på många sätt, jag läser böcker, ser på filmer och lyssnar på musik som inte har särskilt mycket med 2008 att göra. Alltså listas mitt 2008, inte det riktiga 2008.

Årets fulaste: Jag försöker återkalla minnen av något extra fult klädesplagg, men misslyckas. Jag tror att jag får ta till Petter Hanssons mål i fotbolls-EM i somras mot Grekland. Inte särskilt snyggt. (Men vem bryr sig om det är mål).
Om vi ändå är inne på idrottens område så kan Tatyana Lebedevas olika frisyrer också få kvala in som "fulast".
Årets snyggaste: Kanske inte så årsbundet, men jag upptäckte vem som faktiskt är jordens snyggaste kvinna förra året. Hon heter Kat Dennings och jag skulle kunna göra mycket för att råka vakna upp i hennes kropp. Nu kommer någon säkert tycka att hon är överviktig. Det är hon inte. Hon är helt jävla perfekt. Eeh, bröst liksom?



Årets mat: För mig var årets mat pasta med tomatsås. Det är det varje år. Den blir liksom bara bättre och bättre. Åt någon hemmagjord citronglass på en restaurang i Bologna som var helt gudomlig. Nästan värd en resa bara den.
Årets dryck: Det godaste jag drack var en bål gjord på cava på Ullis inflyttningsfest.
Årets film:
Jag har inte sett en enda film från 2008 tror jag. Jag lever i en svunnen tid.
Årets bok: Det blir förstås mycket kurslitteratur och inte så mycket skönlitteratur för mig. Men Leif GWs nya, och det säger jag utan att skämmas.
Romantiska fragment förtjänar också ett omnämnande.
Årets teveprogram: Vad är en människa?
Årets resor: I maj åkte vi till Bologna, drack espresso, flanerade och åt pasta. Perfekt. På sommaren åkte vi till Ångermanland, fikade på Wästerlunds konditori och hängde på vårt landsställe. I december blev det Malmö istället.



Årets debatt: För min del har de flesta debatter kretsat kring kunskapteoretiska problem, eftersom jag råkat ut för olika metodkurser på universitetet. Efter ett seminarium har man tröttnat på hela skiten. Jag minns något om konsumtion och kön i början på året? Men de roligaste debatterna har nog varit i finanskrisens tecken: ska staten rädda företagen med krispaket utgjorda av skattepengar? Vad fan håller den där osynliga handen på med egentligen? Das Kapital säljer som smör i Tyskland och John McCain pratar om företagens girighet och omoral.
Årets utmaning: Att lära mig att säga nej. Saker jag måste säga nej till: att ställa upp och jobba på min semester, timlöner som jag hade när jag var 18 år.
Årets förändring: Jag fyllde 25, vilket innebär att jag inte tänker sitta och hålla käften något mer. Gamla tanter får gnälla, så nu är det fan slut på all idioti i min omedelbara närhet.
Årets kläder: Jag hade väldigt mycket mer kjolar än klänningar 2008.
Årets hangout: Var fan som helst där det finns öl.
Årets djur:
Vi har haft en räv som springer i området på nätterna.
Årets uttryck/ord: Ordet lågkonja. Det är så jävla fult.
Årets blogginlägg: Fashionmuslimetternas bästa hatinlägg. RIP.
Årets frisyrer: Jag började året med en hemmaklippt lugg och anskrämliga hårmassor som mest hängde och slängde, så att säga. Sen klippte jag en page, och det var skitsnyggt. I två veckor. Jag färgade håret rött, av någon outgrundlig anledning. Sedan växte det och jag klippte upp det och klippte lugg igen. Det fulaste håråret ever. Jobbigt att inte passa i någon frisyr alls.
Årets musik: Det är den mest meningslösa frågan för mig, för jag upptäcker visserligen för mig ny musik hela tiden, men jag tror inte att särskilt mycket av den kan dateras till efter 90-talet. Men apropå 90-talet så grävdes det en hel del i detta decennium musikmässigt, inför de 90-talsfester, som 2008 blev det festtema som ersatte 80-talet.


argy bargy - cock sparrer


Jag har nästan glömt att jag har en blogg. Men nu när jag kom på det så ska jag fan skriva ett inlägg innan hela skiten raderas på grund av inaktivitet eller något sånt. (Och så ska jag skriva fler inlägg snart. När höstterminen släpper sitt järngrepp runt min strupe så.)

Så, en uppdatering är kanske på sin plats. Julen bestod av arbete, så inte så mycket att berätta om det. I måndags körde vi ner till Malmö. Jag satt inklämd i Oskars bil tillsammans med fyra sköna snubbar. Vi stannade på Max i Linköping och jag fick akut apititlöshet efter att ha hört en medelålders man räkna upp alla dipsåssmakerna på bredaste östgötska. No offence, men gu vilken fäjn måubäjl. Sedan hittade vi massor av heta kasetter i handskfacket, i stil med "Euro Techno Party 3". Småland och neråt var med andra ord a blast. Vi kom fram och blev avdumpade vid vårt fancy hotell vid Gustav Adolfs torg. Första kvällen träffade vi Gillis och
Ericka, åt libanesiskt och drack öl. Allting var jättetrevligt tills vi insåg att krogarna antingen stängde eller var proppfulla.

På tisdagen vaknade vi tidigt, åt hotellfrukost (åh, det är det bästa med att bo på hotell), och gick ut på mellandagsrean. Jag tänkte: åh nej, vilket projekt. Men vi bodde ju mitt i smeten, så det hela gick mycket smidigare än man kunde tro. Om man är i Malmö så måste man ta sig från Södra förstadsgatan till Kärleksgatan och gå mot Davidshallstorg. Eller hur det nu stavas. På vägen kommer man att hitta åtminstone en värd vintagebutik, en Tjallamalla, världens snyggaste kläder på Popolino, och kitschmeckat Missjuniversum. Lunchen var självklart falafelrulle. Falafelrullarna finns i två storlekar: stor och extra stor. Jag älskar det, det är helt rätt inställning.
Jag hittade nyårsklänningen på rea och köpte ett rosetthalsband:




På kvällen hängde jag med de där sköna snubbarna, drack öl och kollade på när de spelade tekken och mortal combat. Jag kunde faktiskt spela tekken hjälpligt en gång i tiden, men av rädsla för att misslyckas höll jag mig till någonting jag sannerligen har talang för: öldrickande.

På självaste nyårsafton sprang jag runt som en galning i butikerna och letade efter strumpbyxor med söm. Det närmaste jag kom var ett par strumpbyxor med ett vitt mönster i en rand bakpå för nästan 400 kronor. Så jag gav upp den idén. På kvällen gick vi hem till Gillis och Ericka, åt middag, bråkade om vem som skulle välja musik, drack champagne på tolvslaget o.s.v. Vid tolv lämnade vi detta, mer traditionella nyårsfirandet, för en taxi till den alternativa nyårsfesten, befolkad av the punx and skins o.s.v. Jag var redlöst berusad och hade ingen jävla aning om var i Malmö jag befann mig. Men lyckligtvis vaknade jag upp i hotellrummet den 1 januari, utan en skråma och utan att ha tappat bort någonting. Vi beställde filmkanalerna, köpte en massa läsk och det var det. Dagen efter åkte vi hem.

Och. Nu är jag alltså hemma. Fan vad kallt det är också. Nu måste jag ta tag i mina jävla skolgrejer. Jag är en sån loser.