lee remick - the go-betweens


Get misstänks för väpnat rån i Nigeria, skriver Expressen om. Geten misstänks för att egentligen vara en förvandlad trollkarl, som nu fångats in av ett medborgargarde.

Jag vet inte alls hur man ska förhålla sig till det här. En del av mig blir upprymd av det söta och naiva i att ett gäng människor sätter efter den brottsliga geten och tillfångatar den. Men hur jag än gör så ser jag ju ner på det. Hur kan man tro något så absurt, ungefär. Som om allt jag tror inte är minst lika kontextbundet, som om det inte möjligtvis kunde finnas något absurt i mina egna föreställningar.

Ett djur kan inte hållas ansvarig för sina handlingar, utgår vi ifrån. Ibland tvingas tamdjursägare att avliva sina djur, om djuret betett sig på ett synnerligen ociviliserat och otamt sätt. Men djurets beteende är ägarens ansvar. En helt annan diskussion är den om huruvida djuren ska tillerkännas särskilda rättigheter. Men några skyldigheter förväntar vi oss inte att de ska kunna handskas med. Djuren har ju inte det mänskliga förnuftet.

För inte alltför länge sedan ställdes djur inför rätta även i Europa:

På medeltiden var däremot rättegångar mot djur brukliga. Oftast åtalade var grisar, som ju sprang omkring på gatorna i städerna och som ibland kunde attackera småbarn. Grisar som dömdes för mord eller andra svåra brott blev i allmänhet avrättade. Ägarna undslapp i regel straff, och någon gång kunde de få ersättning för sin avrättade gris. År 1717 förbjöd kyrkan exkommunikation (dvs kyrklig bannlysning) av djur, men världsliga processer mot djur fortsatte att förekomma. År 1792 dömdes en papegoja i Paris för kontrarevolutionär verksamhet, den hade nämligen på gatan ropat "Leve konungen!". År 1805 hölls en process mot råttor i Danmark, och år 1826 dömdes gräshoppor för skadegörelse i Frankrike. År 1864 dömdes en sugga i Slovenien till döden efter att ha bitit av båda öronen på en flicka. År 1960 stämdes en schäfer i USA inför domstol för att ha anfallit och bitit ett flertal människor. År 1991 dömdes en hund i Argentina till livstids fängelse för att ha bitit ihjäl ett barn, och år 1992 dömdes en get i Tanzania till fyra dagars fängelse för att ha betat på en privat gräsmatta.

Varför hände det här då, och varför är det så skrattretande idag?


Kommentarer
Anonym:

Ja, det bästa exemplet var ju ändå när någon lirare i Frankrike bestämde sig för att åtala alla insekter, framförallt myggor. Och förvisade dem till ett passande, närliggande träskområde.

2009-01-25 @ 18:31:19
sofia:

påvisa lagens allsmäktighet eller något.


Kommentera!

Ditt namn:
Kom ihåg

Din mail:

URL:

Kommentar:

Trackback