smile dub - niney and soul syndicate


Det är kusligt tomt och öde där jag bor. Alla verkar ha åkt iväg över julen. Nästan som om en atombomb hade fällts, utan förödelsen och utan att jag tog någon skada av den.

Henrik var här och väckte mig, faktiskt. Han hade ett ärende i stan. Men jag var så nyvaken och omtöcknad att jag knappt hann märka det. Plötsligt hade dörren smällt igen och jag var ensam igen. Jag gick på promenad (ödsligt), städade lägenheten och ska nu göra lite 80's kitschmat: sallad med räkor och avocado. Det är en jultradition för mig. Mest för att det är det inte ger minsta julassociation, således perfekt för den som ändå ska arbeta på julafton. Efter jobbet imorgon ska jag åka hem till mamma och pappa, dricka glögg (hoppas jag) och lyssna på musik. Sen sover jag där. På juldagen blir det riktiga julfirandet av. Men det blir inga julklappar, på riktigt den här gången. Och det känns som en sån lättnad.

God jul!


tush - zz top


Nu åker Henrik hem över julen. Jag hatar att vara ensam, och har aldrig varit ensam i den här lägenheten förut. Högst ett par timmar. Nu saknar jag honom redan.

Dessutom är jag lite rädd för att vara ensam. Jag har redan gått igenom i mitt huvud vad som kan hända, och vad jag borde göra. Jag vet t.ex. vilket fönster jag hoppar ifrån om det börjar brinna. Att jag hela tiden måste veta var min mobiltelefon är om jag måste ringa till larmcentralen. Såna saker. Är det bara jag som är så här?

Men sen kommer han hem igen, och då åker vi ner till Malmö, äter falafelrulle, bor på hotell, åker över till Köpenhamn, firar nyår och så. Så jag har i alla fall någonting att se fram emot.




blue christmas - elvis presley


Jag tjatar väldigt mycket om mig själv i den här bloggen, och det blir väl så per automatik när man skriver någon typ av vardags/dagboks-blogg. Men nu tänkte jag istället att det vore kul om ni svarade på några frågor.



1) Vilken är den bästa respektive sämsta jullåten enligt dig?

2) Du ska leda en bokcirkel om fyra träffar, och har i uppdrag att välja ut fyra böcker på samma tema. Vilket tema och vilka böcker väljer du?

3) Du får möjlighet att åka tillbaka i ditt eget liv och göra om någonting som du ångrar. Vad skulle du göra om?

4) Fem bästa låtarna med kvinnonamn i låttiteln? (Eller åtminstone upprepade i en refräng).

5) Av någon anledning ska du få ett eget tv-program. En halvtimme, en vardagskväll i veckan, på SVT. Hur skulle det programmet se ut? Vad skulle det handla om?

6) Berätta om din bästa respektive sämsta TP-erfarenhet.



Sådär. Svara som en kommentar. Alla som svarar är bäst. Ni kommer att utgöra avantgardet när revolutionen kommer.


alameda - elliott smith


Vaknade klockan tolv av att min telefon ringde upprepade gånger. Vilket var tur, för jag skulle vara i skolan klockan ett, och det lyckades jag därmed också vara. Vi hade ett seminarium, där vi skulle diskutera några källtexter om svensk psykiatri, från första hälften av 1900-talet. Kvinnan som jag hatar (jag tror dessutom att det är ömsesidigt) högg direkt på allt jag sa. Och jag högg tillbaka. Det spelar ingen roll vad jag själv tycker, jag måste säga emot henne.

Det slog mig att om jag hade råkat ut för henne för ett år sedan hade jag aldrig vågat säga emot. Jag hade antagligen suttit tyst resten av kursen om någon bestämde sig för att systematiskt racka ner på allt jag sade. Nu njuter jag av bara tanken på den hetsiga debatten som kanske kommer uppstå varje gång vi råkar ut för varandra. Framsteg.


fontainebleau - tadd dameron


Se på jazzen, där det gamla konstnärliga, takter och steg intellektuellt beräknande dragen försvunnit till förmån för någonting, som jag skulle vilja karaktärisera som fysiologiska skakningsprocesser! Vi ha en annan parallell. Vi se hur ute på landsbygden fiolen tränges undan, hur den gamla, intelligens, konstnärlig tukt och gediget arbete förutsättande fiolmusiken fått maka åt sig för dragspelet med dess fattiga möjligheter att ge uttryck åt nyanser, med dess förfalskning av melodins egenart och sanning, med dess andel i skulden till att ute i svensk bygd de gamla goda danserna trängas tillbaka och få lämna plats för detta, som icke är dans, som icke är konst, men rätt och slätt okultur.

Arthur Engberg


at my mercy - coffinshakers


Jag har en reklamidé för Coca Cola Zero. Jag tror att den skulle passa dem perfekt.


Scenen är förlagd till en bar, människor dansar och skrattar, musiken är hög. Inzoomning till ett bord, där det sitter en ensam vit kille. Han har urtråkigt, tittar på klockan och blickar besviket ut över rummet. Inga kvinnor är intresserade av honom, men någon meter ifrån honom står en svart man med tre övertydligt intresserade kvinnor omkring sig. De ler och smeker honom uppskattande över armen.
En servitris närmar sig den ensamma killen vid bordet. Hon bär en bricka med en 50 centilitersflaska Coca Cola Zero, som ställs ner framför honom. Han skruvar upp locket, och bakgrundsljuden ifrån baren tystnar. Han för flaskan mot munnen och tar några klunkar. Han ställer ner flaskan och pustar ut. Aaaahh. Plötsligt förvandlas den svarta mannen till en betjänt och kvinnorna som tidigare intresserade sig för honom kastar sig istället mot den ensamma killens bord och åmar och slingrar sig kring honom och väser förföriska och flirtiga meningar mot honom. Den svarta mannen slås i bojor och leds ut mot ett bomullsfält. Den vita mannen zoomas återigen in. Han hånler. En text och speakerröst proklamerar: Coca Cola Zero presents: Life as it should be.


Jag tar personligen avstånd från det rasistiska innehållet i min idé. Ta det lugnt, liksom. Jag försöker ju bara sälja lite Coca Cola Zero. Den svarta mannen har ställt upp helt frivilligt, och vi syftar inte alls på slaveri generellt, utan på att just den här mannen ... eh ... tänder på att förnedras. Precis, han tänder på det. Det måste han väl få göra, ska ni lägga er i det också? Och det här med att livet borde vara så, det betyder bara att den här killen borde ha tjejer som svärmar för honom. För han är så himla snäll. Det är ju lite skämtsamt, lite grabbigt och kul liksom. Ingenting att fästa sig vid.

Btw, Coca Cola Zero-reklamen har fällts av
ERK. D.v.s. ERK har konstaterat att deras reklamfilm på temat "Breakup as it should be" är sexistisk. (No shit). Vad som händer då verkar vara att ERK skickar ut ett pressmeddelande. Det känns inte så jävla effektivt.


girls, girls, girls - mötley crüe


Jag läste på någon blogg om en könsdiskriminerande reklam för tidningar. Jag har inte sett reklamen själv, men det ska gå ut på att tidningen Elle är en bra julklapp för tjejer och att tidningen Allt om historia är en bra julklapp för killar. Det är allt jag vet om reklamen. Men jag har funderat lite på den.

Det som upprört är att kvinnor förutsätts vara ointresserade av historia och måste läsa en "mindre intelligent" tidning. Jag måste hävda att Elle är en så jävla mycket mer intelligent tidning än Allt om historia. Om man så bara räknar Jessica Gedins boksidor i Elle. Jag är kvinna och jag är uppenbarligen intresserad av historia, och jag skulle inte komma på tanken att köpa någon av de populariserade historieblaskor som finns i handeln. Däremot skulle Allt om Historia kunna vara ett intressant material för en uppsats, tillsammans med de andra tidningarna som ges ut av Svenska Historiska Media AB. Bara för att undersöka vad fan de bygger upp sina artiklar på. Är det belagt, vilket perspektiv, o.s.v.

När jag googlade lite för kursen om psykiatrins historia, hittade jag
en artikel i en annan tidning som ges ut av samma förlag, på samma tema: Populär Historia. I artikeln påstås följande:

Doktor Freeman placerar ishackans spets i tårkanalens mynning och knackar lätt med hammaren. Med ett frasande ljud tränger spetsen in i hjärnans vänstra pannlob där det skarpslipade bladet skär av nervbanorna. Samma procedur upprepas på höger sida och ingreppet, som är över på några minuter, har för alltid stympat patientens personlighet.

Scenen utspelade sig på Western State Hospital i Fort Stellacombe i Washington i oktober 1948. Patienten var den populära filmstjärnan Frances Farmer. Doktor Freeman var på topp, en positiv artikel på New York Times förstasida och en TV-sänd lobotomi hade gjort honom känd som mannen som kunde skära bort galenskap.


Det intressanta är att man kunnat konstatera att det inte finns några bevis för att Francis Farmer lobomerades. Ändå har artikelförfattaren mycket målande kunnat redogöra för hur det gick till. Nästan som om vederbörande fanns på plats.

Om resten av artiklarna i de här tidningarna är av samma kaliber så ... Vad ska man säga. Det finns en anledning till att jag hellre köper Elle. Och tillfredställer mitt historiska intresse på annat håll.


a change is gonna come - otis redding


Jag har blivit utmanad av
Clive.

1, Tre namn du lyssnar till:
Eftersom jag är en medelmåttig och alldaglig person som de flesta ställer sig likgiltiga inför har jag vant mig vid att lystra till vad som än må vara riktat till mig. På jobbet har jag bland annat gått under namn som Jenny och Anna och klassikern: Sofie. Varför har jag inte rättat de som kallar mig vid fel namn? Helt enkelt därför att det inte berör mig vad andra tror att jag heter. Om jag måste välja tre blir det: Sofia, Sofie och Älskling. Den sista är jag väldigt stolt över.

2, Tre saker som skrämmer dig:
Självklart är det döden, (andras och min egen), att bli klassad som psykiskt sjuk eller på något sätt bli föremål för lagen om tvångsvård, och liberaler.

3, Tre saker du har på dig: Knästrumpor (omg), svarta träningsbyxor som numera tjänar som slackerbyxor och en långärmad top med knäppning. Det är alltså söndag och jag sitter med helvetesuppsatsen = oglamouröst.

4, Tre av dina favoritlåtar just nu: Otis Redding - A change is gonna come, Slayer - Criminally insane, och Neurosis - Under the surface, den sista är som gjord för att dricka whiskey under en mörk vinternatt till.

5, Tre sanningar: 1. Jag började gråta när jag fick mitt resultat på högskoleprovet: 1,4. Jag hade tre eller fyra rätt på DTK-delen. Att jag inte kan överslagsräkna, om det så gällde mitt liv, drog ner mitt provresultat så jävla mycket. Jag måste ha varit så överlägsen på de andra delarna, för att få det resultatet. 2. Jag har kvar en IQ-testsapplication på Facebook bara för att jag fick resultatet 141 på testet. 3. Jag läste Milleniumtriologin bara för att få se min gudfar, rättspsykiatrikern Svante Brandén, nämnas i sista boken.

6, Tre hobbys: Jag räknar stil som en hobby, trots att någon kille på whoa försökte hävda att det inte räknades. Självklart måste något som många kvinnor intresserar sig för diskvalificeras som hobby eller åtminstone rackas ner på - en riktig hobby vore ju att meka med någon gammal traktor eller samla på hockeybilder. Men så: stil, göra spellistor/blandband/bland-CDs, och gräva i gamla statliga utredningar.

7, Tre saker du vill ha:
Pengar för att köpa Ida Sjöstedt-kappan, mer tid på mig för uppsatsen, en jättestor och välsorterad garderob.

8 Tre personer du utmanar: Jag vet ingen som jag tror skulle nappa på det här, men ändå. Jocke, Ullis och Sara.


nodisco - depeche mode


Igår var jag i skolan, på första seminariet på temakursen om psykiatrins idéhistoria. Det verkar roligt trots att jag har lite förutfattade meningar om historieskrivning om olika typer av vård. Hur många tjejer har inte skrivit b och c-uppsatser i historia eller idéhistoria på temat? Jag gissar på en hel del. (I min uppsatsgrupp verkar det utgöra 30-40%). Ofta handlar det om vård som kvinnor utsatts för, för att man antagit att de lidit av t.ex. hysteri, som för oss idag framstår som förnedrande och omänskligt. Eller så handlar det om obstetrik i en bred mening. Min förutfattade mening går ut på att jag misstänker att man gör en del normativa grundantaganden när man väljer ett sånt ämne. Det blir en historia om auktoritetens övergrepp, den lilla människans bristande rättssäkerhet, och i värsta fall vältrar man sig bara i de hemskheter som vår tid dömt ut.

På fältet psykiatrins historia finns det en mängd element av tvång och förnedring som idag skulle betraktas som allt annat än rumsrena. Det är så lätt att man övergår till att döma ut dem som ondskans manifestationer och slutar att intressera sig för vilka tankar som ligger bakom. Samtidigt är det så jävla spektakulärt och fascinerande. Det är nästan omöjligt att inte tappa andan när man hör talas om behandlingsmetoder som plötsliga bad, en svängstol som man kunde snurra den sjuka i hög fart i, långbad ibland med en uppspänd segelduk över karet, lobotomin - är väl den obehagliga psykiatrihistorians Rolls Royce, med mera. Det får mig att komma ihåg varför en av mina största rädslor är att klassificeras som psykiskt sjuk.


my jamaican collie - max romeo


Eftersom det är tioårsjubileum för min benämning av mig själv som feminist kom jag att tänka på hur många gånger man hört samma argument och invändningar dras upp när det blir någon slags debatt om saken. Genom åren har jag helt enkelt börjat känna att det är tjatigt och att diskussionen i allmänhet inte kommer någon vart. Och efter ett tag kommer det förstås nya 16-åriga killar, som aldrig varit 16 förut, och förstås måste få chansen att ifrågasätta benämningen feminism, men själv börjar man ju tröttna helt på att ta den diskussionen. Man får lust att ha en skylt där det står "agree to disagree" som man kan hålla upp, bara för att spara dyrbar tid.

Men, nu har jag istället samlat de här invändningarna i ett blogginlägg, med svar på tal. Jag har undvikit klassikerna "det borde heta femi-nazist, höhö" och "feminister är fula horor som inte rakar sig under armarna", för att de sårar mig så att jag bara ligger och gråter och gråter över att inte vara en vacker och ärbar kvinna.

Om jag har glömt något uttjatat argument så får ni gärna hjälpa till att fylla på listan. Hädanefter tänker jag ägna min tid åt att diskutera feminism med feminister och andra personer som har något nytt att komma med istället, det verkar mycket roligare.


Du! Det finns kanske lite viktigare jämställdhetsfrågor än den här.
Om man råkar stöta på en orättvisa här och nu, ska man låta den förbli okommenterad bara för att det finns viktigare frågor där ute? Det är i det banala som könsmaktsordningen reproducerar sig enklast.

Jag vill inte kalla mig för feminist, det ordet är så laddat/är inte jämställt, jag föredrar att kalla mig för
humanist.
Ok, varsågod. De är två totalt skilda begrepp med varsin innebörd, och som man inte switchar med varandra utan att hela betydelsen går förlorad. Jag vill inte kalla mig för nazist, det ordet är ju så laddat - jag tror att jag kallar mig för päronsaft istället.

Varför kan det inte heta maskulinism lika gärna? Det handlar ju om jämställdhet mellan könen.
Begreppet feminism är redan vedertaget. Men visst. Låtsas att det heter så då, om det känns bättre. (Har viss fog för min misstanke att den som kommer med detta argument egentligen inte bryr sig ett skit om vad det heter, eller vad det innebär, men de vågar heller inte säga rätt ut att de vill behålla nuvarande struktur).

Men kvinnor har ju sämre löner för att de arbetar med yrken som ger sämre betalt
.
Kvinnor har sämre löner för att kvinnodominerade yrken nedvärderas.

Delad föräldraledighet - nej, det måste vara upp till varje enskild familj att bestämma!
Ja, och det skulle det fortfarande vara. Delad föräldraledighet innebär bara att man inte får pengar om man vill upprätthålla en sexistisk arbetsfördelning i sitt hushåll. Andra bidrag är villkorade, varför inte föräldrapenningen?

Man måste förstå företagarna som inte vågar anställa kvinnor - de blir ju gravida och ska vara hemma med barnet och sedan vabbar de hela tiden.
Genom att kvotera vab-dagar och dela på föräldraledigheten kommer skillnaden mellan att anställa en man och en kvinna, baserat på enbart könstillhörigheten, att jämnas ut.

Det är fel att kvotera in kvinnor!
Är det bättre att ha ett system med outtalad inkvotering av män, istället för likvärdigt kompetenta kvinnor? Historiskt har kvinnor som grupp varit utestängda från det mesta i det offentliga rummet, utbildningsplatser och tjänster har tillsatts av män och bara män. Det är alltså mycket vanligare att män kvoteras in, vilket antikvoteringshycklarna gärna glömmer.

Män och kvinnor är olika! Det vore att våldföra sig på naturen att försöka ordna samhället på ett annorlunda vis!
Dels menar jag att naturen och vad som är naturligt eller går att påvisa naturvetenskapligt (vad man nu menar) inte på något sätt samtidigt innebär att det måste utgöra en norm för hur samhället ska ordnas. (Principen att det bör vara så som är naturligt går inte att påvisa naturvetenskapligt). Dels menar jag att en sådan naturlig drift borde ta sig lite starkare uttryck om den nu existerar. Varför krävdes det att kvinnan utestängdes från det offentliga rummet, saknade medborgerliga rättigheter, genom lagstiftning förtrycktes, för att påvisa att kvinnans plats var i hemmet? Det är som att jag med våld skulle hålla någons huvud under vatten och sedan påstå, att det måste vara det här huvudets naturliga plats. Om jag visste att det var det, då skulle jag inte vara rädd för att släppa.

Men jag (som kvinna) tycker om att sminka mig och vill vara hemma med mina barn och diska och städa och laga mat.
Jag tycker också om att sminka mig, jag tycker inte om barn, men jag tycker att det finns en tillfredställelse i att ha det rent omkring mig och jag älskar matlagning. Jag vill bara inte att arbetsgivare ska förutsätta att jag snart kommer att bli en fortplantningsmaskin som inte går att lita på, jag vill bara inte dubbelarbeta för att det inte faller min partner i smaken att diska eller städa. Jag vill helt enkelt inte dömas ut på förhand.

Varför finns det en internationell kvinnodag men inte en internationell mansdag?
Det har inte jag något ansvar för.


the next life - suede


Usch. Så fastnar man för en av de här värdelösa dokumentärerna med Richard Dawkins som går ut på att han ska hata på religion (eller de abrahamitiska religionerna?) och förklara allting biologiskt. Våldsam avsky är väl det bästa sättet att beskriva mina känslor.

Annars känns mina tankar mest som ett Slayersolo.


dream a little dream of me - ella fitzgerald


Ni vet
statvetaren i Boston Tea Party? Han kommer att komma till användning i min uppsats, hoppas jag. Hans avhandling "Folkhemskapitalismen, högerns programutveckling under efterkrigstiden" verkar ta upp en av mina utredningars initiativtagare, statsrådet Bagge, som en kulturkonservativ kraft. Både jag och Henrik reagerade negativt - ska man ta honom på allvar? (Alltså Ljunggren). Nu har jag googlat recensioner på avhandlingen men hittar ingenting. Vilket även innebär att ingen kritik mot avhandlingen hamnat på nätet, åtminstone.
För ett narrativ kommer jag att använda ytterligare en statsvetare som skrivit en avhandling om svensk filmpolitik i ett historiskt perspektiv.

Jag förvånas över att ämnet tycks så outforskat. Det är i princip bara sistnämnda avhandling som jag kan använda för ett forskningsläge. Jag förvånas också över att det är en samhällsvetare och inte en humanist som gjort det enda på området. Det är ju historia, idéhistoria och filmvetenskap som är de ämnen jag först föreställer mig skulle ha producerat någonting som kunde bli relevant för mig. Vilket ger mig lite ångest, för jag känner att jag har jävligt svårt att pricka in ett ämne som är idéhistoriskt, nu är jag kanske helt fel ute ändå.

Men nu kan jag inte ändra mig. Jag måste bara göra klart den här skiten. Dessutom kommer nog frågan om en uppsats är idéhistoriskt relevant att kunna riktas mot alla uppsatser som läggs fram. Så jag kommer i alla fall inte att vara ensam om min belägenhet.

Som om det inte räckte så börjar någon slags temakurs, "psykiatrins historia" i övermorgon. Tills dess ska jag har satt mig in i Foucaults Vansinnets historia och någon annan bok. Hur mycket orkar man läsa innan man börjar spy ut information? Det enda jag vill är att lägga mig ner i soffan och titta på något trevligt intelligensbefriat program som Next.


snart kommer änglarna att landa - ulf lundell


Vi har börjat betala för elen. Nu låter det som att vi fifflat innan, men alltså, det ingick i hyran. Nu ingår en summa i hyran och allt som överstiger den betalar man extra. (Om man är miljöpartist får man tillbaka den summa som man inte förbrukat för). Det innebär att jag har blivit sjukligt snål kring allt som drar el. Den här datorn misstänker jag är en av bovarna i dramat. Och jag vill ju inte tumma på min livsstil, liksom. Så jag tänkte börja ladda min iPod och min mobil och lite andra batterier i källaren. Där finns det eluttag. Jag får bara hitta på ett bra sätt att gömma dem på, så är det lugnt. Undrar om någon annan är lika fattig och skrupelfri i huset, och redan har snott min idé?

Finns det ytterligare sätt att freeloada för att få ner sina egna elkostnader? När det gäller krig, kärlek och räkningar är ju som bekant allt tillåtet.

PS. När jag gick i högstadiet hade jag en idé om att lägga in värmeslingor i marken i Stockholms innerstad. Jag har verkligen IG i miljömedvetenhet. Och förresten, den där Ulf Lundell-låten i rubriken är kanske världens bästa jullåt. Efter att ha haft Fairytale of New York som favoritjullåt för länge för att vara hälsosamt är det dags för någonting nytt. Jag har verkligen varit blind för hur överskattad den är. Jag skäms. Men Lundell, alltså, det är pappas fel. Tjejer födda på 80-talet som gillar Lundell har ofta sin pappa att skylla.


cry on - irma thomas


I en av mina utredningar som jag utreder (vilket skämt) så har en av utredningsmännen blivit ovän med de andra. Han kommer in först på slutet: "Reservation av Herr Edgren" och bara "vilka idioter kunde komma fram till det här, det är ju sjukt, titta här har jag räknat på det och visst är det skrattretande".

Jag har så roligt åt historien. Det ska bli grundbulten i en ny historiesyn jag ska vara upphovsman till. Historia som vetenskapligt ämne har ju som bekant en del underliga sätt att motivera sig själv på. Det underligaste är att vi ska "lära av historiens misstag". Som om historia som vetenskap skulle ägna sig åt att revidera historien och fördöma delar av den - på någon slags vetenskaplig grund. "Vi vet nu att dom i Sovjet hade fel". Typ Forum för levande historia alltså. Borde inte Forum för levande historia, om de nu lärt sig så jävla mycket av historien, gå ut och reagera på FRA och IPRED? Vilka trögtänkta jävlar. Men, nog om dem.

Min motivering för historians existensberättigande är enkel: den som tvivlar på värdet av att studera historia - beställ fram SOU 1956:13 - Konstbildning i Sverige - Förslag till åtgärder för att främja svensk estetisk fostran. Hade den varit en komedi som kom ut direkt på video hade den haft en stjärnblaffa med ordet "skrattfest!" på omslaget.


smoke rings - the mills brothers


Jag ska sluta röka. Det är helt sjukt att en så orkeslös människa som jag har orkat ta ett sådant beslut. Jag har alltid tänkt att jag ska sluta röka någon gång, men sedan har det liksom aldrig hänt. Det är alltid någonting annat som stör. Jag tänker att allt i mitt liv måste vara perfekt, för annars skulle jag inte stå ut. Men ärligt: mitt liv kommer aldrig att vara helt perfekt, det är ingen mening med att gå och vänta på det. Och skulle det mot all förmodan infinna sig en period av perfektion - varför förstöra den med att genomgå någonting så jobbigt som att sluta röka?
Med detta sagt så är jag hemskt nervös över att misslyckas. Men rädslan för att misslyckas är min starkaste drivkraft här i livet, så det är säkert bara bra. Så, i alla fall. 2009 börjar det. Jag har inte satt ett datum, men antagligen efter Malmö.

Jag har till och med skapat början till en strategi. Så här ser den ut.
- Viktuppgång. De flesta som slutar röka går upp lite i vikt, detta eftersom man har ett lite sämre näringsupptag som sedan stabiliseras när man slutar röka. (Har jag läst någontstans). För att motverka viktuppgång ska införa en superstrikt kostregim och börja konditionsträna regelbundet. Jag tror att särskilt träningen kommer att bli roligare när jag slutat röka, det är nog där jag kommer att märka skillnaden först. Plus att det är ett bra sätt att få utlopp för den ilska jag troligtvis kommer att känna.
- Rastlöshet. Redan nu känner jag hur mina händer alltid behöver ha någonting för sig. När rökförbudet på krogen infördes behövde jag i princip ta med mig en penna att riva och slita i med handen för att det kändes så tomt. Det sitter liksom en tomhet mellan pekfingret och långfingret. Det är svårt att förklara, och om man inte röker så förstår man antagligen inte. Men i alla fall: det är ju ett ypperligt tillfälle att lära mig att sticka/virka/brodera - kort sagt: lära mig något handarbete.
- Informera omgivningen. Jag funderade på om jag skulle skita i att göra det, och bara sluta i hemlighet, så att jag skulle slippa det genanta i att misslyckas. Men antagligen kommer jag bara att misslyckas om jag inte behöver vara rädd för att misslyckas. Om jag berättar kan folk ha lite överseende med att jag kommer att vara den bittraste personen i världen ett tag och kanske inte fråga om vi ska gå ut och röka om vi är på krogen.
- Skapa ett arkiv. Ett arkiv av dåliga minnen av rökning och goda skäl att sluta, det vill säga. Jag ska minnas gångerna affären har stängt och cigaretterna är slut. Jag ska räkna ut hur mycket pengar jag sparar genom att inte köpa cigaretter. (Jag kommer antagligen att lägga undan dessa pengar också, bara för att sedan kunna använda dem till något kul). Jag ska föra någon typ av logg över hur mycket bättre spinningen går utan cigaretter. Allt det här ska jag återkomma till när viljan sviktar.
- Belöning. När jag lyckats vara rökfri i x antal månader så ska jag använda de sparade pengarna till att köpa någonting i stil med ett par svindyra skor eller en väska i belöning till mig själv.

Jag mår nästan illa av mig själv när jag läser det här. Det känns som att jag kommer börja dricka te när som helst. Tänker avsluta med att fritt citera Bill Hicks på ämnet icke-rökare: The only reason I don't quit smoking is that I don’t want to become one of you.

Uppdatering: Jag har ju förstås ett skäl till att sluta röka också. Det beror på min våldsamma motvilja till att betala skatt som kan användas av den sittande regeringen. Glöm att jag tänker betala för era skattesänkningar för rika människor.

oh yoko - john lennon


Historia jag föraktar: Forum för levande historia, årtalsfixering, aktörsperspektiv, regentrabblande, krig och elände, värdelösa anekdoter som inte ens är roliga.

Det värsta som finns är en sjuttonårig kille som är "intresserad av historia" och som med detta menar det som Nietzsche kallar monumental historia. D.v.s. svunna hjältar och stordåd, ofta Karl XII och så lite fältslag på det.

Nu ska jag gå och kräkas.


wavelenght - van morrison


Idag hände det som jag fruktat så länge jag kan minnas: larmet gick på biblioteket när jag försökte ta mig ut med lånade SOU:er. Jag hade ju lånat dem, jag hade ett kvitto, så jag kunde bevisa att jag inte var en simpel tjuv. Men oundvikligen får man ju blickarna på sig när man utlöst ett irriterande ljud, och det var ju själva uppmärksamheten som jag fruktat. Hur folk vänder sig om, lite skadeglada - det brukar i alla fall jag vara.

Tur att det var på universitetsbiblioteket och inte på KB. På KB har de ju en helt annan säkerhet: där hade jag nog fått några väktare över mig på några sekunder. Vilket försvårar planerna på att få ut
djävulsbibeln och auktionera ut den på tradera.


long gone lonesome blues - hank williams


Konstiga cravings idag när vi storhandlade: gravad lax med hovmästarsås. Jag blev helt sjukt sugen på gravad lax med hovmästarsås. Men det är såna där infall man inte ska ge efter för. Den typen av mat ska man äta hemma hos mamma eller på en restaurang. Man ska inte få för sig att köpa hem halvfabrikat och göra iordning en portion som man intar framför datorn. Det förstör allting.

Några roliga saker i mitt liv just nu:

- Jag ska fira nyår i Malmö och bo på ett riktigt hotell. Fatta vad skönt att ha en uppdukad frukostbuffe på nyårsdagen. Så jävla lyxigt.
- Finskt tema på ALLT. Jag lider ju av grova vanföreställningar av vad Finland innebär, så för mig är det tango, furumöbler, hembränt och marinella, Palmroth-stövlar och knivslagsmål. Gud, jag måste ha en Finlandsfest snart.
- Ivan har flyttat till vårt område. Nu har vi någon som bor nära att dricka öl och hänga med. Det är ju jättebra.





PS! Blogg.se knullar en i röven som vanligt. Varenda inlägg jag skriver hamnar i limbo och vägrar dyka upp på bloggen. Därav inläggstorkan.


cemetary gates - the smiths


Igår drack jag Kilkenny på ett skummishak. Idag har jag haft frossa hela dagen, som straff. Och när jag låg utslagen på soffan så ringde det såklart på dörren. Vi väntade inte besök, så min reaktion blev att släcka lampan och gömma mig under ett täcke i sovrummet. Det är min standardreaktion vid omvärldens kontaktförsök.

Nu ska jag försöka rycka upp mig lite.


whatcha gonna do - big pun


Idag blev det apoteksshopping. Det är den typen av shopping jag är bäst på, den som inte leder till någonting alls. Jag brukar t.ex. ofta komma hem efter en heldag på stan med bara tre par strumpbyxor. Jag bangar ur för lätt.

Idag kom jag hem med ett sexpack tandborstar, Reliv, bomullsrondeller och en handkräm med aloe vera. Fy vad sorgligt.

(Saker jag inte köpte: en perfekt kappa med pälskrage, ett par rödbruna Palmroth läderstövlar, pepparkaksformar och en elvisp).


mood indigo - duke ellington


Om någon undrar så är jag instängd med en uppsats som väldigt snart ska in. Kan säga så mycket som att det kommer att handla om svensk filmpolitik innan Svenska Filminstitutet, närmare bestämt ska det handla om filmstödet och vilka kriterier man satte upp för den goda filmen - en jämförelse mellan 1942 och 1951 års betänkanden. Innan 40-talet hade staten bara intresserat sig för att beskatta och censurera filmen, och förslaget att dessutom ekonomiskt understödja viss produktion av den hade framförallt en anledning: man ville mildra skadorna man menade att filmen gav unga och deras moral. Filmen var tillsammans med jazzen, serietidningarna och snusklitteraturen fosterlandets fiender. Att läsa utredningar, motioner och partiprogram i ämnet från tiden är bitvis väldigt underhållande.





På bild: Max Horkheimer, (och Theodor Adorno), en favoritfilosof, men även en "kulturkonservatist" av stora mått. Han menade att konsten, i och med företeelser som filmen, knutits till kapitalismens logik. De har ingen konstnärlig ambition utan bara en kommersiell, det har skett en industrialisering av konsten. Läs Adorno och Horkheimers The Culture Industry: Enlightenment as Mass Deception här.