shoplifters of the world unite - the smiths


Jag läser Tidskrift för hemmet, årgång 1885, det är både lärorikt och underhållande och jag rekommenderar det verkligen för den som har en stund över. Tidskriften finns digitaliserad och du hittar den på
www.ub.gu.se.
Just nu handlar det om mode, eller "någonting om klädedrägten" närmare bestämt. Tidskrift för hemmet var en borgerlig kvinnotidskrift som syftade till den svenska kvinnans moraliska och intellektuella framskridande, men uttalade sig till exempel inte för den kvinnliga rösträtten. Däremot förde den fram en del andra jämställdhetsfrågor som inte var av lika radikal karaktär. Till exempel: kvinnans rätt till utbildning och till och med ett vurmande för en kvinnlig värnplikt (bestående i att kvinnan när hon utfört den nationella plikten att föda och nära framtidens barn vid sin barm, ska lära upp sig till vårdarinna för att hjälpa till på fältsjukhusen vid händelse av krig). Återkommande är att man bygger upp argumentationen kring vad man menar är "naturligt" - det som är naturligt är också rättfärdigat i någon moralisk mening.

När det då kommer till "klädedrägten" så har artikelförfattaren mycket att säga om det rådande modet, som mer bokstavligt våldför sig på naturen: tätt snörda liv och tillgjorda höft och rump-puffigheter var ur hälsosynpunkt ingenting man borde anamma. Men vi behöfva ju ej därför kläda oss i säck och asko. Kvinnokroppen, menar författaren, behöver stöd av kläderna eftersom den är speciellt vek och mjuk. Det argumenteras för en klädedrägt som kan uppfylla det naturliga behovet, som är funktionellt och dugligt.
Men inte bara kroppens behov ska utdömas av naturlagarna. Även den goda smaken härleds ur naturen. Vad som är vackert och vad som är löjeväckande är rent matematiska förhållanden.

Några grundmotiv för en vacker klädsel ville jag antyda. Den betingas liksom allt skönt af omutliga naturlagar, vissa jemnmåttsförhållanden, som böra inhämtas och iakttagas.

I slutändan är det ungefär samma råd som ges i dagens tjejtidningar. Är du lite tjock, eller lite kort? Då ska du glömma tvärrandigt. Tänk på den vertikala linjen! Den långa som behöver kortas ner rekommenderas tvärgående anordningar. Precis samma optiska synvillor nu som då.






Kommentarer

Kommentera!

Ditt namn:
Kom ihåg

Din mail:

URL:

Kommentar:

Trackback