feels like being born - marianne faithful


I kölvattnet efter Anna Odells aktion har jag funnit åsikten i kommentarsfältet på flera bloggar att det är någonting mystiskt med psykiatrin. Vetenskapligheten ifrågasätts - hur kunde personalen gå på det? Finns det inte metoder för att testa om psykisk ohälsa är verklig, är de helt utelämnade åt att tolka patientens beteende (som alltså går att fejka)?
Problemet med den invändningen är att den inte gäller enbart för psykiatrin utan även för den somatiska vården. När jag går till min läkare så är det i ett samtal som bilden av min hälsa formas. Jag berättar om symtom, smärtor, tecken som jag upptäckt - jag kanske ljuger, och i många fall är det säkert inte det lättaste att avgöra. Tyvärr är det inte så att man får hoppa in i en maskin som efter en nogrann analys skriver ut en A4-sida med en diagnos åt läkaren.


Nu ska jag ägna dagen åt att läsa Ludwik Fleck - Uppkomsten och utvecklingen av ett vetenskapligt faktum. Jag gillar hans namn. Tydligen ska han ha varit Kuhns direkta inspiration till De vetenskapliga revolutionernas struktur. Som jag för övrigt måste läsa om nu. Det är ju ändå ganska skönt att redan, vid ett tidigare tillfälle, ha läst kurslitteraturen. En känsla av avslappning och lugn.


Kommentarer
elias:

kan inte håla med mer. och tror ingen vill eller orkar fejka sig in på psyket. räker med att jobba där för att bli mer eller mindre förstörd. tror det går fan så mycket enklare att feja att man har ont i ryggen och få medecin eller någon annan smärta. smärta är ju en subjektiv upplevelse vare sig den är somatisk eller psykosomatisk.

2009-02-04 @ 01:08:14
Jocke:

Attbropå aatt diagnostisera sig själv så var jag hos läkaren igår (Docktor Cambridge, hela amsterdams expat doktor. För dagen klädd marinblå manchester kavaj och någon slags rödlila skjorta i icke-bommul) och hade någon slags baktake om att få en stark och fin hostmedicin att överdosera för mitt höga nöjes skull. Men icke, jag fick bara antibiotika.. Som redan efter 24 timmar hjälper, så jag ska nog inte klaga.

sofia:

elias - jag skulle också tippa på att det går att lura den vanliga kroppssjukvården utan problem. sen får man se hur länge det dröjer.



läser ju ludwik fleck nu, "uppkomsten och utvecklingen av ett vetenskapligt faktum" som i princip handlar om de sociala och kulturella influenserna på begreppet syfilis (ungefär, jag har inte läst klart den).



jocke - vad fint att höra att det fortfarande finns gamla hederliga bakterier som inte bråkar mot antibiotikan!

2009-02-04 @ 20:46:05
URL: http://bobbypin.blogg.se/
elias:

kul i framtiden när man får köra typ cellgifter och strålning på vanliga förkylningar. vilket jag inte ens tror funkar på förklyningar iofs men ändå

2009-02-05 @ 15:55:33
sofia:

elias - du ska nog se att de hittar på något.

2009-02-05 @ 20:46:50
URL: http://bobbypin.blogg.se/
elias:

jag blir dock nästan aldrig sjuk mer än benbrott och en del kräksjuka.

2009-02-06 @ 22:23:59

Kommentera!

Ditt namn:
Kom ihåg

Din mail:

URL:

Kommentar:

Trackback