risotto


Nu slår vi ett slag för risotton, tycker jag. Det är en enkel maträtt som är farligt god. (Men särskilt bildskön är den kanske inte.)

Risotto med svamp (cirka 2-4 portioner, beroende på om man äter bara risotto eller äter det till någonting annat)

1 stor gul lök
5 vitlöksklyftor
olivolja
4 dl avorioris
2 grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
2 dl rött vin (eller vitt, sak samma)
svamp, t.ex. champinjoner eller kantareller
några nävar riven ost (helst parmesan, men idag körde jag med cheddar)
rivet citronskal

1. Koka upp drygt 8 dl vatten. När det kokar, stoppa ner grönsaksbuljongtärningarna och låt de koka tills tärningarna lösts upp.

2. Finhacka löken och fräs den i olivolja i en stor kastrull tillsammans med pressad vitlök och avorioriset (som är okokt, alltså) på medelhög värme. Fräs det så i någon minut medan du rör om.

3. Häll på vinet och låt det koka in under omrörning.

4. Häll på hälften av buljongkoket, låt det koka in under omrörning. (Det bränner fast väldigt lätt). Sen häller du på lite i taget av resten. Riset ska koka i ungefär 25 minuter. När denna tid har gått ska vätskan ha gått in i riset, som ska vara kladdigt/krämigt.

5. Hacka svampen och stek den i en panna. Häll ner den i risotton tillsammans med riven ost och rivet citronskal. Salta och peppra.
I det här läget kan man ju ha i något annat lika gärna. Lite fräst sparris och du får sparrisrisotto, unt so weiter. Därför är risotto en så jävla smart maträtt.






Kommentarer

Kommentera!

Ditt namn:
Kom ihåg

Din mail:

URL:

Kommentar:

Trackback